Напрежение в общината във Варна, граждани скочиха срещу съветници
Напрежение в общината във Варна, граждани скочиха срещу съветници / Dariknews.bg

Приемането на ПУП-а на кв. „Чайка” и включването в дневния ред на точка за строежа на социален блок във „Възраждане” предизвикаха сериозно напрежение в зала „Пленарна” на общината във Варна. Стотици граждани блокираха вътре съветниците и дори се стигна до леки сблъсъци при опита на някои от тях да напуснат залата.

След повече от три часа дебати и напрежение, дневният ред на 42-то заседание на местния парламент беше приет. Единственият, който гласува „против”, беше Янко Станев от СДС-ДА. Той коментира, че в залата не са били осигурени необходимият ред и условия за работа.

Стотици протестиращи окупираха зала „Пленарна” на Община Варна, където в 9.00 ч. трябваше да започне сесията на общинския съвет. Още в 8.30 ч. три лъча от протестиращи се събраха пред сградата на общината.

Пред местния парламент имаше жители на кв. „Чайка”, които са против приемането на новия ПУП на квартала, служители на частния превозвач „Транстриумф”, както и жители на кв. „Възраждане”, които се обявиха против построяването на социален блок в квартала, който по думите им ще бъде заселен с роми.

 

 

 

 

Минути преди началото на заседанието зала „Пленарна” се оказа тясна за всички желаещи да присъстват на заседанието. Към протестиращите се присъединиха и жители от кв. „Изгрев”, които искат канализация в квартала, както и варненският зевзек Росен Марков, който се обяви срещу отдаването под наем на църквата в Централни гробища на фирма „Обреди” за сумата от 500 лв. В зала „Пленарна” пристигнаха и фенове на Спартак Варна, които очакват решение за базата на СК Локомотив. Те настояват тя да бъде предоставена за безвъзмездно ползване на ФК Спартак Варна.

Сесията на общинския съвет трябваше да започне в 9.00 ч., но се забави с близо час, тъй като протестиращите взеха думата от председателя на общинския съвет Иван Луков. Със скандирания „Оставка”, „общински боклуци”, „Мафия” и „Варна”, те призоваха местните депутати да вземат правилните решения за града.

След като близо 30 минути заседанието не стартира, Луков предложи почивка докато се успокоят страстите, но присъстващите в залата блокираха изходите и не допуснаха никой от съветниците да излезе. Янко Станев от СДС-ДА се опита да напусне залата, но протестиращите го спряха и блъснаха с възгласи „Янко, курво”.

Все пак в 9.50 ч. 42-то заседание на местния парламент започна. Присъстващите в залата почетоха с минута мълчание починалия общински съветник доц. Лидия Петкова. След това клетва положи новият съветник, който ще заеме мястото - Георги Козарев.

10.20 ч. Продължават дискусиите относно дневния ред. Присъстващите граждани взеха думата. Изказаха се и представителите на Сдружението на заведенията в България, които изразиха протеста си срещу високата цена на тротоарно право, както и представители на ФК „Спартак”-Варна.

10.30 ч. В залата започнаха скандирания „Гласувайте”. Костадин Костадинов предложи дневния ред да започне с точката за социалния блок в кв. „Възраждане”, да се гласуват точките за новия ПУП на кв. „Чайка".

10.35 ч. Започна гласуването. От дневния ред отпадна точката за новата Наредба за гробищните паркове. С 20 гласа „за”, 7 „против” и 9 „въздържал се” отпадна и точката, която касае ФК „Спартак”-Варна. С 4 гласа „за”, 16 „против” и 21 „въздържал се” предложението на Костадин Костадинов не се прие.

10.40 ч. Костадин Костадинов отново предложи преименуването на 220 местности с турски и арабски наименования. За 12 път обаче местните депутати отхвърлиха предложението му.

10.50 ч. Местните депутати приеха предложението на Станислав Темелков точката за отмяна на новия ПУП на кв. „Чайка” да мине напред.

11.15 ч. В залата текат бурни дебати относно общинския план за интеграция на ромите и изграждането на социален блок в кв. „Възраждане”. Присъстващите граждани настояват точката да бъде отменена. Ивайло Бояджиев пък предложи общинската администрация да изготви нов, годишен план. Костадин Костадинов определи плана като дискриминационен и настоя точката да отпадне.

Марица Гърдева от ГЕРБ изрази становище, че планът трябва да се приеме, тъй като само Варна от големите общини не е приела подобен план.

11.20 ч. Отново напрежение в зала „Пленарна”. Появи се кметът Иван Портних, който взе думата от представителите на протестиращите.

11.40 ч. С 40 гласа „за” съветниците върнаха отново в дневния ред точката за ФК Спартак Варна. Точката за проекта за интеграция на ромите отпадна. Решението им беше прието с бурни аплодисменти от присъстващите в залата.

11.50 ч. Дебатите и напрежението в зала „Пленарна” продължават. Обсъжда се дали да отпадне от дневния ред точката всички автобусни линии да преминат към „Градски транспорт”. В залата присъстват работещи в „Транстриумф” и в общинския превозвач. Те са на различни мнения, като служителите в „Градски транспорт” подкрепят приемането на решението, докато работещите в „Транстриумф” са „за” оттеглянето на точката от дневния ред. Думата взеха и съветници от БСП, които подкрепиха служителите в „Транстриумф”. Станислав Иванов от ГЕРБ пък се обяви „за” това всички автобусни линии да се обслужват от общинското предприятие. В крайна сметка точката остана в дневния ред, заедно с предвидения заем от 5  млн. лв., който Борда на директорите на „Градски транспорт” трябва да изтегли.

12.15 ч. След повече от три часа дебати дневният ред на 42-то заседание на общинския съвет беше приет. Единственият, който гласува „против”, беше Янко Станев от СДС-ДА. Той коментира, че в залата не са били осигурени необходимият ред и условия за работа. Станев призова присъстващите да не ползват трибуната за предизборна агитация и да не се чуват ксенофобски изказвания. Думите му бяха посрещнати с бурни освирквания от присъстващите.

12.20 ч.
Започнаха питанията към кмета и обсъждането на отмяната на Подробния устройствен план на кв. „Чайка”.