Награждават борилите се с последните нефтени разливи
Награждават борилите се с последните нефтени разливи / netinfo
От 10 часа в сградата на Областна управа ще се състои церемония по награждаване на екипи и екипажи на кораби, участвали при ликвидирането на пожара на моторен кораб “Sable Bay”. Ще бъдат отличени и специалисти, участвали в действията по ликвидиране на последствията от нефтения разлив създаден при бункероването на танкер ”Адалберт Антонов” на 25 юни и разлива в района на плаж “Кабакум” на 8 август.

Наградите и грамотите ще бъдат връчени от Областния управител Христо Контров.

Холандският хладилен кораб “Sable Bay” се запали на 30 юли при ремонтни дейности в кораборемонтния завод “Одесос”. Пожарът бе потушен за няколко часа. При инцидента не пострадаха хора. Унищожена бе обаче част от изолацията на кораба.

Почистването на нефтения разлив, създаден при бункероването на танкер ”Адалберт Антонов”, собственост на БМФ, отне повече от седмица. Мазутът изтече в морето в ранните часове на 24 юни при зареждане с гориво на кораба на Кей 1 във варненската корабостроителница. Над 260 литра изтекоха в морето и по палубата на кораба. Мазутният разлив е бил “хванат” на около 200 метра от Южния плаж и на около 300 метра от плажа в кв. „Аспарухово”, разкриха от Морска администрация.

Почистването на залетия от мазут плаж “Кабакум” на «Златни пясъци» продължи няколко дни. При акцията бяха събрани 91 чувaла с нефтопродукти. Инцидентът стана на 8 август. Мазутът изтече най-вероятно от минаващ кораб. Петното край плажа бе с дължина 1 км. и широчина 1 м, припомня Дарик.