/ Медицински университет Варна
"Историята е съкровищница на нашите дела, свидетелство за миналото, пример и поука за настоящето, предупреждение за бъдещето". С тези думи на Сервантес  проф. д-р Златислав Стоянов, декан на факултета по Медицина в МУ-Варна, откри заключителния форум, посветен на 135 годишнината от основаването на Варненското медицинско дружество.

С поредица от събития, организирани през 2018г. от екип от лекари, учени, преподаватели, служители и студенти от Медицински университет-Варна, бе засвидетелствано признанието към градивните дела на предците в областта на медицината и общественото здраве. 

По време на заключителния форум за първи път бяха представени документалният филм „Срещу течението“ и юбилейна книга, подготвени от екипа на МУ-Варна. Те представляват най-комплексното до момента проучване на исторически архиви и научни публикации, свързани с дейността на Варненското медицинско дружество и приносите на неговите членове.

Ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов отличи заслужили за опазване на историята на медицината лекари от регионална колегия Варна на БЛС и връчи връчи почетен плакет и грамота на проф. д-р Димтър Ненов, доц. д-р Борис Корновски, д-р Магда Василева и проф. д-р Радослав Радев. 

Медицински университет Варна отбеляза 135 години от създаване на варненско медицинско дружество 
Медицински университет Варна

Медицински университет Варна отбеляза 135 години от създаване на варненско медицинско дружество 
Медицински университет Варна

Медицински университет Варна отбеляза 135 години от създаване на варненско медицинско дружество 
Медицински университет Варна

За изключително висок принос при изследване на професионалния, научния и обществен живот на медицинските дейци от Варна, тяхната роля за развитие на лекарската професия и 135 години от основаване на Варненското медицинско дружество председателят на РК Варна на БЛС проф. Радев връчи отличията на колегията на Ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, доц. д-р Георги Маринов и доц. д-р Невяна Фесчиева.

Медицински университет Варна отбеляза 135 години от създаване на варненско медицинско дружество 
Медицински университет Варна

С почетен плакет на МУ-Варна бе отличен и създателят на Музея по история на медицината д-р Иван Капинчев, а председателят на БЧК Варна г-н Илко Раев връчи на МУ-Варна и юбилейната книга „140 години БЧК“ почетен плакет.

Медицински университет Варна отбеляза 135 години от създаване на варненско медицинско дружество 
Медицински университет Варна

Повод за гордост е, че Варна е сред първите градове, нещо повече – един от най-изявените, центрове на организиран научен медицински живот. Преди 135 години, през 1883 година, на 10 декември, във Варна е учредено дружество на лекарите наречено „Варненско медицинско дружество“.

По хронология то се явява второто дружество с участие на лекари в България, след основаното през 1880 година в София "Физико-медицинско общество". По своето значение, обаче, в скоро време Варненското медицинско дружество добива първостепенна роля за научното и професионално организиране на лекарите в следосвобожденска България. В Устава на Варненското медицинско дружество, в раздел първи, са ясно дефинирани три основни цели, които и днес звучат актуално:

1. Да служи на членовете на дружеството, като средство за по-нататъшно научно и практическо медицинско образование.
2. Да изучава местните санитарни условия и нужди, и да съдейства на администрацията за разрешение въобще на санитарните въпроси.
3. Да се грижи за разпространението между населението правилни понятия относително запазване здравието и помощ в случай на заболявание и за развитието на медицинската помощ".


Няма уважаващи себе си съвременни медицинска общност, здравна институция, медицински университет, които да не припознаят тези цели. „Академичната общност на МУ-Варна се чувства реален наследник на тези пионери и тяхното дело.

Затова през тази година отдаваме почит на учредителите на Варненското медицинско дружество: д-р Михаил Игнатиев, д-р Ангел Пискюлиев, д-р Александър Апостолов, д-р Желю Радев, д-р Янопулос, д-р Борис Абрамович Окс, д-р Батиста Валинда, д-р Юрдан Севвов и д-р Димитър Гълъбов.

Други видни членове на Варненското медицинско дружество, в различни периоди от съществуването му, са д-р Анастасия Головина, д-р Йонас Басанавичус, д-р Борис Шейнин, д-р Йордан Брадел, д-р Панайот Жечев, д-р Димитър Моллов и други.

Приносът на дружеството е голям и за обществения живот на Варна. Д-р Ангел Пюскюлиев два пъти е избиран за кмет на Варна. Като кмет допринася за подобряването на канализацията и водоснабдяването на града.

През мандата на д-р Пюскюлиев се извършват подобрения в Приморската градина и се увеличава територията й, започва строежът на биологична станция с Аквариум, пускат се първите автобусни линии до околности и близки градове на Варна.

Стратегически приноси за Варна има и д-р Йонас Басанавичус. В Общинския съвет на Варна той внася предложения и програми за благоустрояване и подобряване на санитарното състояние на града, за развитието на Варна като курортен център, за разкриване на Археологически музей Варна.

Убеждението на ръководството на МУ-Варна, че делото на Варненското медицинско дружество и заслугите на неговите членове трябва да се помнят и популяризират, се превъплъти в целогодишно честване, което остави отпечатък в академичния живот на университета през 2018 година.“ Това каза в обръщението си при откриването на форума проф. Златислав Стоянов.

Сред инициативите, организирани от университета през 2018г., бяха изложбите „Академично наследство“ и „История на медицината и здравеопазването във Варна“, посрещане в Музея по история на медицината на посланика на Република Литва Арвидас Поциус, който бе възхитен и трогнат от това, как се съхранява паметта на един забележителен негов сънародник – д-р Йонас Басанавичус.

В библиотеката на университета бяха организирани литературни вечери, а до научната и широката общественост на Варна юбилеят на Варненското медицинско дружество стигна още чрез доклади на форуми на Съюза на учените-Варна, чрез изложба, посветена на 90 годишнината на Водноспасителната служба във Варна, която възниква като осъществена идея на някои от членовете на Варненското медицинско дружество и чрез обособена страница в сайта на МУ-Варна, в която са публикувани свързани с годишнината материали – дигитализирани архиви, биографии на основатели и видни членове на дружеството, откъси от филми, извадки от проучвания и публикации на изследователи. 

В честването на 135-годишнината на Варненското медицинско дружество естествено се вгради курсът за следдипломно обучение по „История на медицината“, организиран от Факултета по обществено здравеопазване, в рамките на който се проведе викторина, посветена на годишнината.