Местният парламент се събира за 13-и път
Местният парламент се събира за 13-и път / netinfo

Възнагражденията на контрольорите и членовете на надзорни съвети, управителни съвети и съвети на директорите на едноличните търговски дружества с общинско имущество да бъдат намалени на две минимални работни заплати месечно. Това предложение на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов се очаква да е една от точките в дневния ред на 13-ото редовно заседание на местния парламент днес.

Свиването на разходите за заплати е продиктувано от финансовата криза, обясни Гуцанов. От групата на ГЕРБ в местния парламент пък поискаха възнагражденията на надзорните и контролни органи да бъдат намалени на една минимална работна заплата, а с икономисаните средства да се финансира социалната, образователната и културната програма на Общината.

Към днешна дата директорите и контрольорите на общинските дружества получават по 3 минимални работни заплати, или 720 лева, припомня Дарик.

На заседанието ще бъдат разгледани и документите за следващите обекти по схемата публично частно партньорство. Местният парламент ще гласува решение за изграждането на две нови детски градини. Първата от тях ще бъде до спортно-развлекателния комплекс в район “Младост”, а втората - до Морската гимназия в кв. “Аспарухово”.

Ще бъдат гласувани и избраните кандидати за управители на общинските здравни дружества, сред които шестте ДКЦ-та, Тубдиспаснерът, Онкодиспаснерът, Денателен център I, АГ болница, Очна болница, Центърът за психично здраве и Спортният диспансер.

Очаква се Общинският съвет най-накрая да отвори работа на общинска фирма “Паркинги и гаражи”. На сесията вероятно ще бъде дадено разпореждане към фирмата да преминат 12 паркинга в града. Сред тях са тези под хотел “Мусала”, на ул. “Роза”, ул. “Батак” и четири паркинга във “Владиславово”. Те ще бъдат предоставени за ползване на дружеството, но няма да бъдат вписани в капитала му.

Съветниците ще гласуват още предложението в едномесечен срок да бъде изготвена Схема на кадастрална карта, номерирани позиции на рекламно-информационни елементи за афиши и плоскости, както и критерии за отдаването им. Кметът ще бъде задължен да предвиди в бюджета сумата от 100 000 лв. за реконструкция на архитектурни и исторически паметници на територията на Община Варна и естетическото им разположение на прилежащите им територии, а 5 % от събраните туристически такси да се отчисляват за участие в световни туристически борси за популяризиране на туристическия продукт, културата и историческите забележителности на Общината.

Ще бъде гледан и отчетът за извършените разходи от председателя на Общинския съвет за командировки в страната за втората половина на миналата година.

Това ще е поредната общинска сесия, от която ще отсъстват трима от съветниците. Веселин и Христо Данови от Народняшката земеделска партия и Иван Славков от ДПС са в ареста от есента на миналата година. Тримата са обвинени за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с трафик на хора и проституция.