Марио Шиваров пита кмета къде е рентгенът за ДКЦ ІІІ
Марио Шиваров пита кмета къде е рентгенът за ДКЦ ІІІ / снимка: личен архив

Общинският съветник от БАСТА Марио Шиваров избра чрез медиите да отправи питане към кмета и към председателя на Общинския съвет на Варна защо все още не е купен рентген за ДКЦ ІІІ предвид, че в бюджета на общината са заложени пари за апаратурата. Той изпрати писмо до редакцията на Дарик, в което казва, че в бюджета на Община Варна за 2013 г. са гласувани средства за закупуване на графично скопичен рентгенов апарат за нуждите на “ДКЦ ІІІ – Варна“, както и за ремонт на покрива на тяло “Г” на лечебното заведение.

„Въпреки настоятелните и аргументирани искания и отправяните запитвания от управителя до 29 ноември 2013 г. няма осъществени действия от страна на общинската администрация за реализиране на тези дейности. Спешната необходимост от подмяна на рентгеновата апаратура не позволява дългосрочно изчакване, тъй като съществуващата лицензия на апарата изтича в 2013 г., заявява Шиваров.

В питането си общинският съветник уточнява, че наличният рентгенов апарат SIЕMENS, модел Триомат 2, е получен като дарение в лечебното заведение през 2003 г. „Той е с предполагаема дата на производство от преди 30 г. Лицензията от АЯР за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели изтича през настоящата година. Съществува реална възможност същата да не бъде подновена поради ред причини, сред които техническата и технологична амортизация на рентгеновата уредба и несъответствието със съвременните изисквания и наредби за безопасни условия на труд”, допълва Шиваров.

От офиса на БАСТА уточниха за Дарик, че общинският съветник е внесъл питането си в деловодството на общината миналата седмица.