/ iStock/Getty Images
10-годишно дете с ревматоиден артрит, изпада в кома, придружена с постоянни гърчове. За по-малко от час се влошават и всички хематологични показатели.

Следващите 48 часа са фатални за живота на младия пациент. Благодарение на отлично подготвен екип от Първа детска клиника с ДОИЛНН на УМБАЛ „Света Марина"-Варна, малкият пациент е стабилизиран, съобщиха от лечебното заведение.

Гърчовете са овладяни, унищожителната автоимунна буря е потисната и животът на детето е спасен. В реномираното лечебно заведение са били налични всички необходими медикаменти и консумативи, а допълнителните нужди - своевременно осигурени.

Реаниматори от УМБАЛ-Бургас спасиха 4-годишно дете, почти удавено в басейн

Това за пореден път доказва високото качество на грижите за пациентите и професионализма на лекарите в най-голямата и високотехнологична болница в Североизточна България.

В резултат на положените своевременни усилия, както и на пълния синхрон, уменията и адекватните реакции на лекарите от мултидисциплинарния екип, детето възвръща самостоятелното си дишане.

На втория ден то възстановява съзнанието си и отново е в прегръдките на своите родители, които не могат да скрият сълзите в очите си и не намират думи за благодарност към екипа, спасил живота на детето им.

Синдромът на макрофагеална активация е рядко животозастрашаващо състояние при деца с ревматоиден артрит със системно начало, който води до разрушителна автоимунна реакция на организма.

В трите педиатрични клиники на УМБАЛ „Света Марина" ЕАД работят 38 лекари, 64 специалисти по здравни грижи и санитари, от които 5 професори, 3 доценти, 2 главни асистенти, 15 асистенти и 13 ординатори. За периода от 1 януари до 25 август през Мултипрофилно спешно отделение са преминали 7 647 деца, от които са хоспитализирани 1 768.

От началото на годината до момента през педиатричните клиники на УМБАЛ „Света Марина" са преминали 3 464 деца, от които 118 с коронавирус, 213 с онкологични и 317 с онкохематологични заболявания.