/ ДППИ
Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ събира на едно място завладяващите истории на българските черноморски фарове. В емблематичния Дом на моряка във Варна от 17.30 часа ще бъде представена книгата „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българското черноморско крайбрежие (1878 – 2018 г.)“. 

За част от тайнствата на светещите кули, за тяхното построяване и грижа през годините, ще разкажат генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов и авторите - журналистът Атанас Панайотов, посветил голяма част от работата и трудовете си на пристанищното дело, и Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна. 

Варненка на велосипед обиколи морските фарове в 25 държави (СНИМКИ)

Озаряващите светлини на българските черноморски фарове ще „проблеснат“ на цели 240 страници. Читателите ще научат любопитни факти за най-старите ни навигационни съоръжения, за да останат завинаги запленени от тяхната внушителна история, красота и технически параметри. Книгата ще им разкаже за емблематичния фар с лика на „Св. Николай Чудотворец“ във Варна, за фара на нос Калиакра, впечатляващ със силната си вдаденост в морето и с отвесните си скали, за фара на нос Емине - един от най-стратегическите морски фарове в Черно море, за най-северния български фар, разположен на най-източната точка на България - Шабленският фар и т.н. 

Представени са и т. н. съвременни фарове на XXI век - бреговите центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването в Бургас и Варна. Двуезичното издание представя всички съоръжения за навигационно осигуряване, насочване и регулиране на движението по българското черноморско крайбрежие, плавателните канали и пристанищните акватории в по-голяма от всички досегашни публикации пълнота.

ДППИ

От средата на 1909 г. вече всички морски фарове и навигационни знаци по българското Черноморие са под грижата на българската държава. По това време вече са построени фаровете на нос Шабла, нос Калиакра, нос Галата, нос Емине, остров Св. Иван, остров Св. Анастасия, фаровете в Бургас и Варна. В периода 1910 – 1939 г. в България се строят нови фарове в Евксиноград, Маслен нос, нос Св. Атанас, Несебър, Поморие, Царево, Ахтопол и Созопол. През 1928 г. е изготвена програма за модернизиране на всички фарове по нашето Черноморие. Част от тях се стопанисват от ДППИ.

Тайнствени и загадъчни, величествени и респектиращи, символи на човешката цивилизация и напредък, на сигурността и благополучието, на очакването, надеждата и романтиката, светещите кули винаги са привличали любопитството на малки и големи. Книгата разказва за миналото и настоящето на светлинните ни знаци и отправя устремен поглед към бъдещето, защото… „докато има мореплаватели, морските фарове ще продължават да светят“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК