Клошар оправдан за убийство, осъдиха го за телесна  повреда
Клошар оправдан за убийство, осъдиха го за телесна повреда / Sofia photo agency

34-годишният руски гражданин Едуард Искаков, със статут на временно пребиваващ у нас, беше оправдан по обвинението в опит да убие българина Мирослав Николов. Искаков беше осъден за причиняване на средна телесна повреда на пострадалия, съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд. Съдът призна вината на Искаков затова, че на 7 ноември миналата година причинил множество травматични увреждания на Мирослав, които експертите квалифицират като средна телесна повреда. Съдът му присъди наказание 6 месеца лишаване от свобода, които да бъдат изтърпени при общ режим.

Двамата мъже водили скитнически начин на живот и много често се събирали, за да се черпят с алкохол. Бутилка червено вино ги събрала отново на 7 ноември под терасата на блок 30 на ул. "Пирин" във Варна. Мирослав, който играел ролята на домакин, който обитава пространството под балкона вече бил погълнал достатъчно количество спирт, разреден с вода. Алкохолният маратон завършил със скандал между двамата, иницииран от 57-годишния Мирослав. Искаков се ядосал на приятеля по чашка, грабнал сатър и го ударил 3 - 4 пъти със значителна сила по главата и ръцете. След като осъзнал какво направил, Едуард позвънил на 112 и посочил мястото, на което да намерят безпомощния Мирослав. В неврохирургията на МБАЛ "Св.Анна" докторите установили проникване в черепната кухина, контузия на мозъка, както и срязване на сухожилията на пръст от ляватата ръка на пострадалия.

Подсъдимият Искаков е в ареста от началото на ноември миналата година и може да обжалва днешната присъда на Окръжния съд пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.