Какво ще гледаме днес на Варненско лято
Какво ще гледаме днес на Варненско лято / netinfo

Пиесата „Рейс“ на един от най-големите сатирици в българската драматургия и литература Станислав Стратиев ще могат да гледат зрителите на международния театрален фестивал „Варненско лято” тази вечер. Режисьор на постановката на Сатиричния театър „Алеко Константинов” е Здравко Митков, а в нея участват Тончо Токмакчиев, Мартина Вачков, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Александра Сърчаджиева, Петър Лъджев и Светломир Радев.

Девет души пътуват в градски автобус към центъра на града, но неочаквано той се отклонява от своя маршрут. Пътниците започват да осъзнават, че никога няма да стигнат там, закъдето са тръгнали. В страх, паника и ужас, те се превръщат в агресивна, обезличена маса. „Рейс” започва в 19 ч. на основна сцена в Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.

На сцената на галерия „Графит“ от 17:00 и от 18:30 ч. зрителите могат да гледат испанската продукция „Много шум за нищо“. Автор е Давид Еспиноса. Възможно ли е да се изиграят „Хамлет”, „Макбет”, „Отело”, „Крал Лир”, „Ромео и Жулиета”, „Антоний и Клеопатра”, „Бурята”, „Хенри V”, „Ричард ІІІ”, „Както ви харесва” и „Сън в лятна нощ” наведнъж? Kак може театралното въображение да преодолее всякакви ограничения и да се развихри зрелищно, сензационно, зашеметяващо, каквито са очакванията към театъра? Каталунският артист Давид Еспиноса, заедно със своя екип,  решава да преразгледа всички пиеси, заради които Уилям Шекспир е обявен за най-добрия драматург на всички времена, със смелата идея да ги събере ведно под знаковото заглавие на прочутата му комедия „Много шум за нищо“.

Използвайки ги като отправна точка, те създават необичайна собствена версия със сцени, хореография и текст, изпълнени от огромен брой миниатюрни фигурки вместо актьори, водени от един изпълнител. За тази цел те използват специална стара мебел като скулптура, изградена от множество малки играчки и орнаменти във своеобразни форми и размери. Във впечатляваща игра на светлина и сенки те оживяват пред зрителите на фона на спиращата дъха оперна музика на Рихард Вагнер. „Много шум за нищо“ е пътешествие отвъд границите на въображението с много чувство за хумор, ирония и свободна игра  с традиционните представи и очаквания към театъра и театралното преживяване. В годината на отбелязването на 400 години от смъртта на Шекспир по нетрадиционен и свеж начин то доближава публиката до неговото неизчерпаемо творчество.

От 18:30 часа компания „Паник Бутон Театър” и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК) ще представи в Градската художествена галерия „Дисонанс за двама артисти“. Режисьор е Василена Радева.  Участват: Богдана Котарева и Нейтън Купър.

Театрална работилница „Сфумато“ ще представи от 20:15 часа на сцена Филиал Ателие „Онова нещо“.