Избират двамата финални кандидати за стола на дядо Кирил
Избират двамата финални кандидати за стола на дядо Кирил / снимка: Дарик Варна, архив

Двамата финални кандидати за стола на покойния митрополит Кирил ще излъчи Епархийският събор във Варна. Претендентите да оглавят Варненската и Великопреславска епархия са 13, като най-младият е на 37 години, а най-възрастният – на 68.

За високия пост се борят главният секретар на Светия синод епископ Наум, който е духовен син на дядо Кирил, и игумените на Троянския, Бачковския и Роженския манастир – съответно епископите Григорий, Борис и Серафим. Сред претендентите са също управляващият патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” епископ Тихон, както и Знеполският епископ Йоан, който бе „дясна ръка” на дядо Максим и остана на поста си и при Негово Светейшество Неофит.

В играта за нов варненски митрополит са и двама бивши разколници - епископ Инокентий, който само до преди година беше лицето на църковния разкол, и загубилият надпреварата за Западно- и Средноевропейски митрополит епископ Яков.

Да сложи митрополитска корона, иска и Главиницкият епископ Йоан. Той добре познава живота в епархията, тъй като бе викарий на покойния дядо Кирил.

Сред кандидатите са още епископите Сионий, Игнатий и Киприян. Те са най-близките сътрудници съответно на Видинския, Сливенския и Врачанския митрополит. В списъка с претендетите фигурира и името на епископ Даниил - „дясната ръка” на Американо-австралийския митрополит.

Епархийският избор е организиран под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол.

Епархийските избиратели са 30 - по 6 от всяка духовна околия. Tрима от тях са клирици, другите трима – миряни. Варненската и Великопреславска епархия има пет духовни околии - Варненска, Шуменска, Провадийска, Добричка и Търговищка.

Според устава на Българската православна църква избирателите се събират в митрополията във Варна след светата литургия. Проверяват се пълномощията на делегатите и наместникът прогласява събранието за открито при присъствие на две трети от всички избиратели. Ако няма кворум, изборът се отлага с един час, след което се провежда при присъствие на повече от половината от всички избиратели. Когато не се събере и този кворум, се определя дата за нов избор.

Гласуването е тайно, с бюлетина, като изборът се извършва чрез заграждане на две от имената. Ако не са спазени тези изисквания, бюлетината е недействителна.

За избрани се обявяват двамата кандидати, събрали гласовете на повече от половината от присъстващите избиратели. Когато никой не е получил необходимия брой гласове или само единият от тях, гласуването се повтаря до получаването на изискуемото мнозинство за двамата или за единия от претендентите. В случай че за кандидатите гласуват равен брой хора, гласуването се повтаря.

Всеки участник има право да подаде жалба по редовността на избора в тридневен срок от датата на провеждането му, след което Светият синод се произнася. Той може да потвърди избора или да го касира. Решението на Синода е окончателно.

Кой да оглави Варненската епархия, ще решат патриарх Неофит и синодалните архиереи. Каноничният избор е насрочен за 24 ноември в София. Светият синод ще избира между двамата претенденти, получили днес най-много гласове.