Ирландец организира фестивал за децата в Карин Дом
Ирландец организира фестивал за децата в Карин Дом / netinfo

Ирландецът Джъстин Боланд, който живее и работи във Варна, се е заел с благородната задача да организира фестивал за деца със специални нужди.

„УСМИХНИ СЕ Карин Дом” ще продължи три дни – от 18 до 20 септември и ще се проведе в самия дом. Всички събития в рамките на феста имат за цел да се съберат повече средства за малчуганите със специфични потребности.

Джъстин Боланд и съпругата му Ани предвиждат фермерски и занаятчийски базар, в който над 30 производители ще представят продукцията си – предимно екологично чисти и полезни храни. По време на фестивала ще има много жива музика, както и различни игри за всички възрасти.

„Мисията ни е да стартираме новата учебна година с усмивка, като в същото време се опитаме да информираме по-добре децата и техните родители за невероятната селекция от здравословни храни, която е само на една крачка разстояние, както и да се научим да бъдем по-толерантни към онези, които не са така привилегировани като нас”, казва Джъстин.

Той е на 39 години, родом от Дъблин, Ирландия. Там живял до 6-годишната си възраст, след което заедно с цялото му семейство се местят в Марбея, Испания. Житейският му път минава още през Лондон, отново Дъблин, Израел и... България.

„Женен съм от 10 години за най-прекрасната жена на света, съпругата ми Анелия, с която сме родители на две момчета – 9-годишния Алекзандър и 5-годишния Райън. А нека не забравяме и домашния любимец - котето Клеопатра”, разказва Джъстин.

Семейство Боланд ръководят няколко малки компании тук, в България. Две от фирмите им са ориентирани в бизнеса с детски играчки. Друга сфера, в която развиват свой бизнес, е сладкарството, Ани Боланд собственоръчно прави едни бутикови десерти.

Джъстин избрал Карин дом защото:

„Като тинейджър аз общувах много с деца, както на моята, така и на по-малка възраст. Обичам децата. По-голяма част от летните си ваканции прекарвах, като се грижех за децата на съседите. Един от най-скъпите ми спомени е времето, през което трябваше да се грижа за едно лъчезарно момче, което се казваше Спенсър. Спенсър бе със синдрома на Даун. След грижите и прекараните няколко години с него, аз си обещах, че един ден ако имам възможността, отново бих работил с деца със специални нужди.

След многото години, през които продълвавам да живея и работя в България, много бързо разбрах, че държавата тук не полага грижи за тези деца и техните семейства, и само места като Карин Дом им подават ръка, а с това и надежда. Така организацията на Фестивал „УСМИХНИ СЕ Карин Дом” бе много бърз и лесен избор от моя страна.”

Ирландец организира фестивал за децата в Карин Дом
netinfo


Джъстин Боланд членува в организацията ”Кръглата маса”, голяма част от инициативите на която са с цел да подпомогнат други хора, към които живота не е толкова благосклонен по една или друга причина.

„Бихме искали да запознаем колкото се може повече хора с дейността на Карин Дом и грижата им към децата със специални нужди и техните семейства. От друга страна целим да подпомогнем набирането на средства , защото без подобни благотворителни инициативи Карин Дом не би могъл да съществува и да се грижи за децата със специални нужди и техните семейства.

Понякога и аз започвам смело да мечтая, че „УСМИХНИ СЕ Карин Дом” ще бъде дотолкова успешно начинание и ние заедно бихме променили живота на тези деца завинаги. Просто си го представете, ти и аз, ние променяме съдби. Това е прекрасна възможност за всеки един от нас.”

Джъстин Боланд кани всички варненци на фестивала, като прогнозата му е за хиляди присъстващи.

„Мероприятието ще е с по-голяма продължителност от обикновено, ще протече в няколко дни,като за целта ще има обособен базар, състоящ се от няколко сергии, на които фермери от региона ще предлагат продукти, собствено производство. Също така ще има и няколко занаятчийски щанда, на които ще се предлагат цветни склуптури, сувенири и изделия от стъкло, ръчно направени бижута, плетива и много други.

В допълнение сме подготвили и няколко страхотни занимания за децата, като например сами да направят десерт или пък керамичен съд, да рисуват, да изработят сами свои собствени бижута, разбира се, с наша помощ.

Също така сме поканили аниматори, с които игрите никога не свършват, а усмивките не слизат от детските лица. Клоунът Мимо ще се присъедини към нас, като един истински магьосник.

На разположение ще има два батута, пуканки, захарен памук... иии да не забравя - сладолед :), както и барбекю, щанд за вино и десерти.

Почти през целия ден ще има музика на живо, което ще предразположи децата да се отпуснат, да се забавляваме заедно и надявам се защо не и да открием някой музикален талант..."
, разказва Джъстин.

Той се надява, че и други добри хора във Варна ще се отзоват да помогнат, тъй като е необходима всякаква подкрепа – средства, доброволци...

Разказвайки за предстоящия през септември фестивал, Джъстин Боланд не пропуска да припомни, че много световно известни личности са били деца със специални нужди, а днес са на върха. Дарил Хана (аутизъм), Тим Бъртън (аутизъм), Дан Акройд (аутизъм), Моцарт (аутизъм), Лудвиг Ван Бетовен (глухота), Пабло Пикасо (дислексия), Стивън Спилбърг (дислексия), Ричард Брансън (дислексия), Стиви Уондър (слепота) ....

„Ние не знаем кое детско краче за пръв път прекрачва прага на Карин Дом днес заедно със своите родители. Може би един ден оттук ще тръгне следващият Лудвиг Ван Бетовен, затова нека помогнем”, призовава Джъстин Боланд.

„УСМИХНИ СЕ Карин дом” ще се проведе на 18, 19 и 20 септември. Домът се намира в Местност „Свети Никола”.