И тази година лекарите по курортите без договори с Касата
И тази година лекарите по курортите без договори с Касата / netinfo

Лечебните заведения в курортните комплекси край Варна и тази година няма да работят по договори с Националната здравноосигурителна каса, съобщи д-р Веселин Балкански, директор на Регионалния център по здравеопазването. По думите му, тази практика отново ще създаде проблеми най-вече с чуждите туристи, които очакват с получената при лечение в българските курорти фактура, да си възстановят направените разходи. Издадената фактура се изпраща до Здравната каса в България за връщане на средствата, но тъй като лечебните заведения не работят с Касата, възстановяването на парите няма как да се случи, обясни д-р Балкански.

Срещу страната ни вече са подадени редица жалби заради тази практика, а според шефа на Регионалния център по здравеопазването във Варна скоро може да отнесем и глоба от ЕС.

Един от вариантите за преодоляване на проблема е курортните комплекси да бъдат включени в Националната здравна карта, да се определи броят на лечебните заведения в тях и всички те да бъдат задължени да сключват договори с НЗОК, твърди д-р Балкански. 

Според него няма как проектът за здравната карта, която ще определи кои лечебни заведения ще се преструктурират и как, да бъде реализиран в сегашния си вид, тъй като съдържа противоречия. Така например, в картата е записано, че диспансерите трябва се преобразуват, а в същото време, според действащия закон те са регламентирани лечебни заведения със строго определени функции.

Съотношението между първична и специализирана помощ, заложено в Националната здравна карта, е 1:1. Във Варна и в други големи градове обаче броят на специалиститие, работещи в извънболнична помощ надвишава няколко пъти броя на общопрактикуващите лекари. В морската столица GP-тата са 436, а специализираните лекари - 1180. Всеки доктор да работи на едно място, за да бъде най-ефективен, тъй като не е нормално лекар от болничната помощ да бърза да напусне лечебното заведение, за да заработи и в извънболнична помощ, откъдето ще вземе повече пари, коментира д-р Балкански. Той призна още, че във Варна има остра нужда от анестезиолози.

Предложеният вариант за здравна карта предстои да се обсъжда и актуализира и изпълнението й ще остане за следващото правителство, припомни директорът на Регионалния център по здравеопазване. Той обаче е категоричен, че закриване на болници, съкращаване на болнични легла, както и промени в системата на здравеопазването засега няма да има.