Гурме и улично изкуство в сърцето на Гръцката махала
Гурме и улично изкуство в сърцето на Гръцката махала / Дарик Варна, архив

Част от Гръцката махала във Варна ще бъде превърната в творческо пространство, в което хора на изкуството ще могат да покажат уменията и таланта си. Това ще стане с помощта на пилотния общински проект „Инно Варна“, разработен в рамките на Европейска младежка столица 2017.

Става дума за района между улиците „Преслав“, „Цар Симеон“ и Гаровия площад, който догодина ще стане зона за иновации в градското пространство. Кампанията цели да се стимулират архитекти, дизайнери, предприемачи, организатори на събития, готвачи, музиканти, художници и други да приложат идеите си за сърцето на Гръцката махала – Таляна.

Темите, по които може да се кандидатства с проекти, са в направленията архитектурна среда, градски дизайн, предприемачество, уеб апликация, гурме, улично изкуство.

"Това, което ние целим да направим, е да превърнем този квартал в притегателен център, тъй като той е с богато историческо наследство, с много красиви сгради, с много удобни пространства за обществени събития. Затова искаме да го обогатим и оживим", обясни Биляна Раева – представител на общината в Брюксел.