Гражданска защита участва в 604 акции
Гражданска защита участва в 604 акции / Sofia Photo Agency, архив

В 604 акции са участвали служителите на “Гражданска защита”- област Варна от началото на годината до момента. Това съобщи началникът инж. Владимир Иванов по време на тържественото събрание на службата по повод 74 г. от създаване на структурата. От тях 31 са спасяване на пътници и освобождаване на основни пътни артерии в зимни условия. Евакуирани са 166 души. Изтеглени от преспите са 90 автомобила. 29 болни и нуждаещи се от спешна медицинска помощ варненци са я получили благодарение помощта на спасителите. Те са участвали в потушаване и укрепване на 9 пожари и свлачища, както и `при 63 инцидента с отровни вещества или обгазяване. Освен това са участвали в 18 акции, свързани с намиране на удавени в различни водоеми на територията на Варненска, Добричка и Шуменска области.

В 47 от случаите на катастрофи, които са запушвали основни пътни артерии, са извършвали дейности по освобождаването им за движение. 4 пъти са осигурявали продоволствия за бедстващо население в тежки зимни условия и на цистерни с вода на бедстващи населени места. 61 са операциите по отводняване на помещения.115 са другите акции, проведени от служителите на ОУ “Гражданска защита”- област Варна.

Инж. Иванов припомни, че спасителната служба взе участие с два екипа със специализирана техника във военноморското учение ”Бриз 2009” а предстои и участие през този месец в “БРИЗ 2010” с провеждане на реални действия, касаещи гражданско-военното сътрудничество с международно участие.