„Градски транспорт” натрупа 1.7 млн.лв. загуби за година
„Градски транспорт” натрупа 1.7 млн.лв. загуби за година / DarikNews.bg, архив

Варненската фирма „Градски транспорт” ЕАД е натрупала загуби от 1.7 млн. лв. за 2012 г., става ясно от финансовия й отчет, който беше представен пред съветниците от комисията „Собственост и стопанство” към местния парламент. Те отказаха да освободят борда на директорите от отговорност заради проверката на Икономическа полиция, започнала миналата седмица в компанията.

За нея до този момент от дружеството все още не са уведомили официално Общинския съвет, стана ясно от думите на председателя му Иван Луков. Той попита защо не е получил досега писмо, след като полицаите са влезли във фирмата миналия петък, а председателят на борда Ивайло Иванов се ангажира да провери пропуска. Той обясни загубите на компанията с намалелите продажби на билети и орязаните общински субсидии за абонаментните карти за пенсионери, като по тези пера приходите са намалели с общо 1 млн. лв. От дружеството отчитат 248 000 лв. по-малко разходи спрямо 2011 г.

Общинският съветник от ГЕРБ Марио Шиваров попита борда на директорите защо въпреки тежкото финансово състояние е увеличен щатът на дружеството и каква е причината за зачестилите ремонти на автобуси – по 20-30 возила всеки ден по неговите думи. Обяснението беше, че в момента в „Градски транспорт” работят 611 души – с 13 по-малко в сравнение с преди 6 месеца. Честите ремонти се дължали на амортизирания автопарк.