Европейските държави се съюзяват срещу прането на пари
Европейските държави се съюзяват срещу прането на пари / ПП ГЕРБ

Всяка членка на Европейския съюз да създаде електронен регистър на собствениците на фирми, компании и доверителни фондове, а информационната система да бъде свързана в централен за цяла Европа. Това гласи нова директива, целяща ефективна борба срещу прането на пари.

Общият регистър ще съдържа данни за всички държави и в него ще може да се прави справка за реалните собственици на фирмите с техните имена, рождена дата, гражданство и държава на пребиваване, обясни варненският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев. Достъп до системата ще имат службите, банките и разследващите журналисти. Целта е при опит за данъчни измами и пране на пари извършителите да бъдат лесно разкривани.

Предвидени са сериозни санкции при установяване на пране на пари – най-малко два пъти размера на ползата, извлечена от нарушението. Ако липсват точни данни – поне един милион евро. За нарушения, свързани с кредитни или финансови институции, имуществената санкция може да достигне до 5 милиона евро или 10 на сто от годишния оборот на юридическото лице. Освен това Европейската комисия ще изготви „черен” списък от трети държави, които имат пропуски в областта на предотвратяването на прането на пари.

Срокът за въвеждане на директивата в националните законодателства е двегодишен, поясни Радев. Тя ще бъде ефективна и по отношение на ограничаване финансирането на терористични организации, смята той.

Вътрешнополитически цели пречат на приемането на България в Шенген, посочи още евродепутатът. По негови думи страната ни вече е изпълнила всичко необходимо, за да стане част от пространството.

Оказва се, че не България и Румъния са проблемът с корупцията. Според социологическо проучване три четвърти от европейските граждани са на мнение, че тя е широко разпространена, допълни Емил Радев.  На тази позиция са 99 процента от гърците, 97 на сто от италианците, а у нас процентът е 83. На дъното на класацията е Швеция, където само 54 % смятат, че има корупция.

Според Радев твърденията, че в Румъния борбата с корупцията дава солидни резултати, са силно преувеличени. Той даде пример с техен закон, приет от парламента през 2013 година, който не позволява разследване и сваляне на имунитета на уличени в корупция депутати.

Европейският парламент ще даде възможност на фирми да избегнат обявяване на несъстоятелност чрез въвеждане на механизъм, съобщи още той. Над 200 хиляди малки и средни фирми в Европейския съюз са застрашени от фалит. Целта е да им се даде шанс да се оздравят чрез разсрочване на задълженията за даден период. Така ще се запазят и работни места, обясни Емил Радев.