Емил Радев от ГЕРБ: Нормално е да има отцепници в партия, която е излязла от властта
Емил Радев от ГЕРБ: Нормално е да има отцепници в партия, която е излязла от властта / Manager.bg

Партия ГЕРБ не се цепи. Тя е единна и монолитна, обяви в студиото на Дарик Варна варненският депутат Емил Радев по повод появилото се „кърваво писмо” срещу ръководството на партията. Членове на ГЕРБ искат отстраняването на Цветан Цветанов, Искра Фидосова и Цветомир Паунов от заеманите ръководни постове в партията. Един от подписалите се е Павел Димитров, бивш областен координатор на ГЕРБ във Варна.

Радев разкритикува действията на съпартийците си. Според него, от морална гледна точка не е редно да се поставят ултиматуми и да се извиват ръце. „Като си далеч от властта, приоритетите се променят. Не това е начинът в една организация да се води диалог – през медиите. А и редно и нормално е, когато си решил да правиш нова политическа формация, да излезеш ясно и да кажеш защо го правиш, а не да използваш милиционерски похвати”, категоричен е Радев.

Той поясни, че партията има определени правила, по които се движи. „Това става чрез нейния устав. Ако някой искаше да направи нещо в полза на партията, беше редно това да си мине по утвърдения ред, а не през медиите чрез хвърляне на сензациионни изказвания”, изтъкна Радев.

Нормално е, когато една партия излезе от властта, да има отцепници, коментира Радев. „Напускат дадения кораб, за да се качат на друг”, каза народният представител и добави, че няма как да има дъщерна партия на ГЕРБ.

Радев е на мнение, че една обединена десница може да изкара страната от кризата. От евентуален десен блок обаче няма как да бъде изключена ГЕРБ, защото в момента тя е едната голяма партия в дясното, смята депутатът. Попитан има ли шанс ГЕРБ да отстъпи лидерството в евентуален нов политически блок на друга партия от десницата, народният представител отговори, че е твърде рано да се отговори на този въпрос. „Нека да видим какви ще са стъпките, които ще поемат лидерите от новия десен блок”, коментира той.

По думите му народните представители от ГЕРБ, въпреки че не присъстват в пленарната зала, работят много интензивно. „Лично аз от началото на работата на 42-рото Народно събрание съм внесъл шест законопроекта”, сподели Радев и уточни, че депутатите от ГЕРБ не получават възнаграждения заради отсъствието им от заседанията на парламента.

Относно казуса „Делян Пеевски” Радев разясни, че пълномощията на народния представител трябва да се прекратят поради несъвместимост за заемане на държавна служба. „Преди години Конституционният съд се е произнасял по подобен казус и е обявил, че има несъвместимост”, изтъкна варненският избраник.

По този повод той определи като „уродлива” новата „тройна коалиция”. „Видяхме как цялото законодателство се промени, за да се даде цялата машина в ръцете на един човек”, каза в заключение Емил Радев.

Очаквайте още от разговора с Емил Радев за това как процесите в страната ще повлияят на изборите за кмет на Варна.