/ sxc.hu
Особено важно в лечението на рака на белия дроб е персонализираното прилагане на медицината, или индивидуалният подход към всеки пациент. Специфичното лечение се определя чрез изследване на пет биомаркера. Нито един от тях обаче не се поема от Здравната каса. Това заяви доц. д-р Димитър Калев от варненската онкоболница. Изследването се финансира от фармацевтични компании, които имат интерес да продават свои лекарства, добави специалистът. 

Липсата на стандарти, старата апаратура – в някои случаи от 70-те години на миналия век, кара много от болните да търсят медицинска помощ в чужбина. Вместо да се изследва на едно място, материалът на пациента се разхожда по лабораториите, коментира медикът. Патолозите също работят по остарели стандарти, което се отразява на точността на диагнозата, коментира до. Калев.

Около 54% от жените с рак на белия дроб са нупушачи, а 15 на сто от мъжете с това заболяване също не пушат. Доказано е, че цигарите са рисков фактор за рака, но причините по-скоро трябва да се търсят в генетичните аномалии, обясни той. Около 80 на 100 000 мъже годишно в Европа се разболяват от рак на белия дроб, а болестта покосява 40 на 100 000 жени на година. 40 на 100 000 от всички болни умират в рамките на година.

Голяма дупка в системата е когато пациентът се лута докато бъде диагностициран. Започва разнасяне на проби между лаборатории, коментира д-р Иван Вецев от Националната пациентска организация.

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. със заболяването са диагностицирани над 4000 българи, а над 70% от тях са открити в напреднал (трети и четвърти) стадий.

Ракът на белия дроб вече не се свързва само и единствено с тютюнопушенето, а се приема за комплексно заболяване, което може да бъде причинено от различни генетични промени. Около 25% от случаите на белодробен рак се появяват при хора, които не пушат, т.е. всеки четвърти, диагностициран с това заболяване, е бил непушач през целия си живот.