Депутатът Павел Димитров: ТИМ помогнаха за първите мандати на Кирил Йорданов

Депутатът Павел Димитров: ТИМ помогнаха за първите мандати на Кирил Йорданов
Депутатът Павел Димитров: ТИМ помогнаха за първите мандати на Кирил Йорданов / снимка: Дарик Варна архив

Кметът на Варна Кирил Йорданов спечели първите си два мандата с подкрепата на ТИМ и затова хората го свързват с корпорацията, заяви в предаването „Междуредие” по Дарик депутатът и бивш областен координатор на ГЕРБ в морския град Павел Димитров. Той описа градоначалника като труден за работа човек и коментира, че сваленото от него доверие на партията му е закъсняла реакция. 

„Без ТИМ не се случва почти нищо във Варна”

„Не е тайна, че без ТИМ не се случва почти нищо във Варна, те имат позиции и в цялата страна. Моите уважения към тази корпорация, която е голям данъкоплатец. ТИМ правят сериозни неща, например укрепването на брега в Морската градина, Алея първа. Правят за Варна някои неща, които се виждат. Известно е, че първите мандати на Кирил Йорданов са спечелени с подкрепата на ТИМ. И затова хората го свързват с корпорацията”, коментира народният представител.

На въпрос дали подкрепата на ТИМ после не връща от кмета под формата на обществени поръчки, депутатът добави: „Появявали са се сигнали в тази посока и гражданите са го разбрали. Една от причините за моята оставка като областен координатор на ГЕРБ беше, че Йорданов не се съобрази с опитите ми да се променят нещата в тази посока. Не смятам, че ТИМ ще изберат следващия кмет на Варна. Мисля, че ще има промяна”, добави Димитров.

Издигането на Кирил Йорданов за кандидат на ГЕРБ

„Още преди седмица заявих, че ГЕРБ трябва да свали доверието от Кирил Йорданов и той да си подаде оставка. Очевидно се забави реакцията на партията. Явно комуникацията е по-бавна. Сега е лесно да се търси отговорност за издигането на Кирил Йорданов за кандидат за кмет. Правят се опити да се прехвърли вината на мен и на старото ръководство на местната структура. Нашите номинации бяха Данаил Папазов (шеф на Пристанище Варна - бел ред.), Данчо Симеонов (бивш областен управител) и Иван Портних (сегашният областен координатор). Но изпълнителната комисия на партията имаше крайната дума и реши Кирил Йорданов да е кандидатът. Председателят (Бойко Борисов) го обяви публично във Варна. Контактувахме с Кирил Йорданов още преди местните избори през 2007 г. Сега всички искат оставката на кмета, но не трябва да зачеркваме всичко, направено от него. Първите му два мандата и половина бяха успешни. След това обаче Варна започна да изостава в развитието си”. 

„След спечелването на последния му мандат през 2011 г. настоявахме за структурни и персонални промени в кметската администрация, които не се случиха. Това е и една от причините да се стигне до сегашните протести. След изборите Кирил Йорданов обяви, че трябва да ползва дълъг отпуск, често отсъстваше от работа, за да ходи при семейството си в Швейцария”, каза Димитров. "Всичко мога да очаквам от Кирил Йорданов"

„Кирил Йорданов е изключително труден човек. Дава обещания, след което прави каквото си поиска. Всичко мога да очаквам от него. Мисля, че още не е взел решение, а още го отлага. Изненадан съм, че ще го съобщи на извънредна сесия на общинския съвет. Той непрекъснато упорства, за какво му е тази сесия, какво ще разкрива на нея. Трябваше да обяви решението си днес, след свалянето на доверието”, заяви Павел Димитров. 

Следващият кмет на Варна

„Трябва нов човек, подготвен мениджър. Бих препоръчал отново Данаил Папазов, който не е бил активно в политиката и е доказан мениджър”, завърши Павел Димитров.