Депутати от ГЕРБ: Управляващите готвят служебна победа на изборите
Депутати от ГЕРБ: Управляващите готвят служебна победа на изборите / снимка: БГНЕС, aрхив

Управляващите готвят служебна победа на евровота през май. Това ще стане възможно с новия Изборен кодекс, който предстои да бъде приет в последната минута, алармираха варненските народни представители от ГЕРБ. Те дадоха специална пресконференция, за да предупредят, че изборите за Европейски парламент ще се организират по новите правила, даващи предимства на управляващите от Тройната коалиция.

„През изминалата седмица с много бързи обороти се гледа проектът на Мая Манолова и група народни представители за нов Изборен кодекс, който е написан с участието на граждански движения, представени от Йоло Денев, Бисер Миланов-Петното и др. В него 90% от текстовете фигурират в сегашния закон. Притеснителни са останалите 10%, в които се правят фундаментални промени, работещи единствено за настоящите управляващи“, изтъкна депутатът Емил Радев.

В новия кодекс е заложено ЦИК да не се да се назначава на квотен принцип от парламентарнопредставените парти, а да се избира без квалифицирано мнозинство от Народното събрание. „Това означава, че съвсем спокойно 14 от общо 15-членната комисия може да са хора, избрани от управляващото мнозинство. Ако 95% от членовете са представители на управляващите, решенията ще се вземат много конюнктурно. Същевременно ЦИК е органът, който приема най-важните решения, свързани с Изборния процес“, коментира народният представител.

Емил Радев изрази притесненията си относно връщането на дебата за уседналостта. „Между първо и второ четене ДПС вкара предложение за премахване на уседналостта и за връщане на стария модел. С две думи – желанието им е автобусите от съседните държави отново да се върнат и върху вота да оказват влияние хора, които отдавна не живеят в населените места“, добави той.

Варненските депутати са разочаровани също от отхвърлянето на идеята за мажоритарен вот, както и за задължителното и електронното гласуване. Не се прие и предложението за сваляне на прага от 4 на 3% за влизане в Народното събрание.

„Всички онези идеи, които българските граждани излязоха и поставиха пред политическия елит за промяна в избирателната система, на практика няма да се случат“, каза Радев. Той предупреди, че при одобрение на новите правила в 12 без 5 няма да има информационна кампания, която да запознае избирателите с тях.

Подробностите около подписката, която ГЕРБ инициира за референдума за изборните правила, ще станат ясни следващата седмица. Очакванията на опозицията са в последния момент управляващите да приложат процедурни хватки, за да може допитването да не се състои едновременно с евровота.

„Най-нормалното нещо е референдумът, предложен от президента, да се проведе заедно с изборите през май. Миналата година похарчихме 20 млн. лева, за да може БСП да си направи скъпо социологическо проучване за АЕЦ „Белене“. Няма логика по толкова важни въпроси, каквито са изборните правила, да не се направи допитване, за да се чуе гласът на българина“, изтъкна Радев.

Варненските народни представители коментираха и проблемите на сигурността, заради които ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски.
„Свидетели сме на безпрецедентно изтичане на секретна информация към съответни политически централи, което потвърждава факта, че специалните служби са подчинени на политически, конюнктурни и задкулисни интереси“, каза Николай Апостолов.

„Когато се прибави несправянето с бежанския проблем, ширещата се контрабанда в страната, безпрецедентното разрастване на битовата престъпност, това ни дава сериозно основание да внесем вот на недоверие“, добави депутатът.