Българите ослепяват от диабет, нова стратегия предлага решение
Българите ослепяват от диабет, нова стратегия предлага решение / sxc.hu, архив

Днес на диабета се гледа като на обикновено заболяване, като на част на нашето „болнично” ежедневие. Защо?

Това е една много честа болест и всеки казва: „Е, и съседът го има. То се развива бавно, ще живея достатъчно дълго докато.....нещо стане!”

За жалост и доста лекари си мислят така: „ Е, здрав си, имаш „малко диабет” и „малко хипертония”.

Анализирайки статистиката на хората с диабет в страната, както и тази на пациентите с диабетна ретинопатия, (сериозно очно усложнение на диабета) в Европа и САЩ, в Очна клиника  „Света Петка” тотално променихме стратегията в лечението на пациентите с диабет.

Защо в България има толкова много хора с очни усложнения от диабета – кръвоизливи в окото, отлепване на ретината, увреждане на зрителния нерв? Защо толкова много хора ослепяват за кратко време ? Защо това не се случва в Европа и САЩ?
Истината е една: късна диагноза на диабета и очните му усложнения, невъзможност на пациентите да бъдат по-често преглеждани, липса на професионален контакт между личните лекари, ендокринолозите и очните специалисти. НЗОК не финансира достатъчно профилактиката, диагностиката и лечението на очния диабет. Фирмите, произвеждащи медикаменти за диабетиците, „изсмукват” финансите на държавата за лечението им.  Не съществува законова база, която да задължи (респективно санкционира) личните лекари, ендокринолозите и очните специалисти при случаите на открит диабет  и закъснели диагностика и лечение.

Според правилата на „добрата медицинска практика”, когато е открит пациент с диабет от личния лекар или ендокринолога, той следва до 6 месеца да се консултира с офталмолог. А трябва да имаме предвид, че често диагноза се поставя доста по-късно от началото на заболяването. Личният лекар и ендокринологът  не могат да преценят дали вече има усложнения. Парадоксално, но е факт, че често очният лекар открива диабетни усложнения в очите, и тогава изпраща пациента при личния лекар и ендокринолога.

Какво правим в Очна клиника „Света Петка” ?

Ние често имаме срещи с личните лекари, като се стараем да създадем постоянен контакт с тях по отношение на тези пациенти. Много често при оплакване за ниско зрение, личните лекари изпращат пациенти при офталмолога, с който те работят. Масово днес се предлага операция за перде. Пациентът се оперира и след това отново се оплаква от ниско зрение. А по правило операцията за катаракта ускорява развитието на диабета  и пациентът бързо  губи зрение.
Кой е правилният път? Тези пациенти следва да се изследват подробно. Прави се ангиография на ретиналните съдове, евентуално лазерно сканиране на жълтото петно.
При липса на добро оросяване на ретината се предлага лазерно  лечение. Ако е на лице оток на макулата, се предприема лечение със специален кортизонов препарат, който се предлага единствено в Света Петка, или с медикамент, блокиращ дефектните кръвоносни съдове. Пердето се оперира, едва когато то  действително намалява зрението.

Освен това, ние сме в постоянен контакт с водещите ендокринолози на Варна. Те ни помагат да коригираме медикаментозната терапия на нашите пациенти, защото колебанията в кръвно – захарния профил при тях много често води до съдо-разрушаване на ретиналните структури.
Ние се стараем с чести безплатни скрининги да селектираме рисковите пациенти. След това ангажираме личния лекар и ендокринолога да установят и поддържат добър контрол на диабета.

Когато се наложи лазерно лечение за нашия пациент, специалистите ни в тази област за около четири месеца обработват ретината на пациента. Това значи, че при един сеанс се правят 1000 – 1200 лазерни коагулата. За това са необходими модерни лазери и високо ниво на специализация. На други места се правят по 200 – 300 коагулата на сеанс. Това изискава пациентът да посети очния кабинет 16 – 18 месеца подред, защото касата плаща веднъж месечно цената на лазерното лечение и то за едно око.
Ето достатъчно много причини, за да си обясним защо българските диабетици ослепяват за кратък период.

Света Петка си е поставила  за цел да помогне на всички тези хора. Клиниката е отворена всеки ден за безплатен скрининг за хората с диабет, както  и за тези, при които има съмнение за това заболяване (родители с диабет, наднормено тегло и др.).