Бракуваха 194 кг месо заради нарушения при съхранението
Бракуваха 194 кг месо заради нарушения при съхранението / Sofia photo agency, архив

194,150 кг. месни продукти са бракувани, а един обект е затворен заради заради лоша текуща хигиена и съвместно съхранение на различни групи храни, съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните/ОДБХ/-Варна.

През периода 2 - 8 септември служители на ОДБХ са направили 260 проверки в обекти за производство и търговия с храни от животински и неживотински произход. Съставени са 2 акта за установените нарушения, издадени са и 37 предписания. За същия период са извършени 49 проверки в обекти, намиращи се в курортите във Варненско.

Общо 1665 са проверките, направени през септември в регионите Варна, Бургас и Добрич, като част от масираните проверки по морските курорти. Проверени са обекти от търговска мрежа и обекти за обществено хранене. Възбранени и бракувани продукти са 1619 кг. храни от животински и неживотински произход. Издадени са 114 акта и 201 предписания.

3198 тематични проверки са направени през август в цялата страна в обекти за производство, съхранение и търговия със сладолед, информират от Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/. Бракувани са 8 кг. Сладолед, 14 са написаните актове, а 15 - издадените предписания. Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неизпълнение на предписание на контролен орган, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на хранителните продукти, пропуски в здравните документи на служителите, наличие на храни без етикети, търговия с храни с изтекъл срок на годност.


От 1 август до 1 септември Агенцията по безопасност на храните извърши 15 805 броя проверки по официален текущ контрол в обектите от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. Възбранени и бракувани са 58 652 кг. хранителни продукти от животински и неживотински произход, 1035 л. айрян, 1526 л. лимонада и 1113 яйца. Затворени са 36 обекта, връчени са 684 акта, издадаени са 1443 предписания, посочват от БАБХ.