/ ОИЦ-Варна
Варненски земеделски производител увеличи капацитета на стопанството си с европейски средства. Ст. Ст. отглежда пчели в село край Вълчи дол, съобщават от Областния информационен център-Варна.

С помощта на проекта „Отглеждане на пчелни семейства и лешниково насаждение“ той е успял да закупи специална машина за изкуствено осеменяване на пчелни майки и да увеличи броя на кошерите си. 

Биопроизводител увеличи кошерите си с ин витро процедури на пчели
снимка: ОИЦ Варна

Ст. Ст. е сертифициран производител на биопродукти. С новата техника, закупена по проекта, той извършва изкуствено осеменяване на пчели майки. Преди процедурата те се анестезират, за да не се движат, след което се поставят в специален филтър. Действията се следят през микроскоп, за да са точни и прецизни. Със специална игла се инжектира семенна течност в пчелата майка.

Манипулацията е напълно безопасна за насекомото. Целта е пчелите майки да снасят оплодени яйца, от които да се излюпват пчели работнички, разказа Ст. Ст. По този начин се заздравяват пчелните семейства и се увеличава добивът на мед. 

Биопроизводител увеличи кошерите си с ин витро процедури на пчели
снимка: ОИЦ Варна

За специалната техника, която осъществява ин витро оплождането, пчеларят разбира от интернет. Така решава да се сдобие с такава и да подобри работата си. Кандидатства с проект и печели европейско финансиране. Отива във Великобритания на обучение, за да усвои технологията за работа със специфичната машина.

Към момента земеделският производител реализира продукцията си само на българския пазар. С европейските средства е разширил стопанството си от 117 на 165 кошера. За миналата година добивът му на мед е 1 тон, уточняват от Областния информационен център-Варна.