Агростопани са против покачването на арендите
Агростопани са против покачването на арендите / netinfo

Земеделски производители от районите на Шумен и Варна са притеснени, че фондовете за земеделска земя всяка година покачват арендните вноски при ползването на площи от тях. Тази позиция изразиха стопаните по време на регионална среща на членовете на Асоциацията на земеделските производители в България, чийто председател е Ивайло Тодоров. Фермерите посочиха, че арендните вноски се увеличават с около 20% годишно, докато доходите им не растат с такива темпове.

Фермерите се оплакват, че фондовете не се съобразяват с конюнктурата на пазара. Арендните вноски се искат независимо от реколтата. Фондовете се държат като бизнес центрове за плащане на наеми, коментират агропроизводителите. Фермерите са против административното определяне на минимална рента, каквито са предложенията на фондовете, залегнали в промените на Закона за арендата. В същото време като неуместна се сочи намесата на държавата в частно-правните отношения по повод предложенията за промени в закона, целящи да ограничат правото на арендатор да обработва над 15 000 декара земя. Земеделските производители смятат, че това ограничение противоречи на Закона за задълженията и договорите.

Стопаните са недоволни от местната администрация и от службите на Министерство на земеделието и храните. Липсва информация за програмите на Европейския съюз.