6 детски градини и 200 апартамента за социално слаби строи общината
6 детски градини и 200 апартамента за социално слаби строи общината / netinfo
Около 200 апартамента за социално слаби варненци планира да построи Община Варна в рамките на една година. В същия срок трябва да бъдат завършени и 6 нови детски градини. Изпълнението на проектите ще бъде приоритетно в новия бюджет, заяви председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов.

Половината от новите апартаменти ще бъдат в район „Владиславово”. На следващата общинска сесия ще бъде разгледано предложение за строителството на т.нар. „пломби”. Останалите жилища ще бъдат в близост до пробива на бул. „Левски” и в строящия се от години блок 108 до „Експресбанк”. Общината ще инвестира и в районите „Приморски” и „Одесос” на терени, които са нейна собственост и върху тях има опасни сгради. След събарянето им ще бъдат построени блокове. Последните 18 години общината не е придобивала собствени жилища, а заявките от крайно нуждаещи са над 1000, заяви Борислав Гуцанов. В момента се обмислят поправки в наредбата за закупуване на такива апартаменти, добави още той. Според общинския съветник Веселин Данов собствениците, които купуват жилищата на занижени цени, не би трябвало да могат да ги продават поне 10 години.

6 нови детски градини, чието строителство ще започне тази година, трябва да разрешат сегашния проблем с недостига на места, смята председателският съвет на местния парламент. Новите забавачници ще бъдат до „Кауфланд”, на ул. „Цар Симеон”, в ОУ „Христо Ботев” в квартал „Аспарухово”, до Автогарата, в район „Младост” до спортния комплекс и на ул.”Батак”. Други 3 детски градини, едната от които в Галата, ще бъдат разширени. Новите места ще са около 700. В момента недостигът е между 400 и 450. В инвестиционната програма на Общината за следващата година ще бъде заложено строителството на още детски градини във „Владиславово” и Морската градина. Техният общ капацитет ще бъде 525 места.