Заселиха  белоглави лешояди в Централен Балкан
Заселиха белоглави лешояди в Централен Балкан / netinfo

 

Първите два белоглави лешояда в Национален парк „Централен Балкан"  бяха заселени днес от представители на екологични организации, с подкрепата на  италианско енергийно дружество и различни български  институции.

Двата лешояда, изчезнали от българския балкан преди повече от 30години заради недалновидна човешка намеса, са внос от Испания. В продължение  на няколко месеца, докато трае тяхното  адаптиране, те ще прекарат в специално построена за целта волиера, в района  между селата Тъжа и Манолово,  община Павел баня.

Волиерата на лешоядите, в която ще прекарат дните си преди да поемат към Балкана, е  дълга 20 метра, широка -10 метра и висока -4 метра.

Белоглавият лешояд е хищник, застрашен от изчезване в България.

Преди 30-тина години, когато масово биват изтровени, вследствие на човешка намеса, белоглавите  лешояди само в района на Централен Балкан са над 100.

Благодарение на проект на Дружеството за защита на хищните птици в България, днес своя дом намериха първите два.

Младите еколози заселват българските високи гори с този рядък вид хищник, благодарение на проект, чиято цел е през следващите пет години в Централен Балкан да бъдат внесени 30 белоглави лешояда.

През 2004-та година международен екип от специалисти създава План за опазване на лешоядите на Балканския полуостров. Целта му е да определи и координира  дейностите по опазването на застрашените лешояди на тази територия.

Същата година планът става основа за начало на проекта за възстановяване на белоглавия лешояд в Стара планина. Хищната птица е защитена от Закона за биоразнообразието и включена в Червената книга. Ползва се и със защита по Европейската директива за птиците и Бернската конвенция. Заселените първи два белоглави лешояда  в Централен Балкан  при зрялост ще достигнат размах на крилете до 230 сантиметра и тегло до 9 килограма, съобщи за „Дарик" Градимир Йовчев. Той ще се грижи за храната на птиците до заселването им в Балкана. Първата храна за двата хищника днес бе умряла лисица и кон.

До края на тази година се очаква в Централен Балкан да пристигне нова група от 5 белоглави лешояда. Волиери като откритата над Тъжа вече съществуват в Западна и  Източна Стара планина. Мотото на предприетата кампания е „ Нека заедно спасим лешоядите- символът на планината!".