WATA подкрепя туристическото развитие на региона
WATA подкрепя туристическото развитие на региона / Дарик - Стара Загора

България не е особено популярна туристическа дестинация, според проучване на Световната асоциация на туристическите агенции (WATA).

"Трябва да се популяризира не само Старозагорски регион, но и страната. Това обаче трябва да е въпрос на национална политика", обясни в Стара Загора е изпълнителният директор на WATA Кристин Фурние.

Тя участва в среща по проект "Представяне на Старозагорски регион като устойчива и предпочитана туристическа дестинация".

Целта е да се обединят усилията на местната власт, неправителствените организации и бизнеса за повишаване броя на туристите в региона. Проектът се осъществява с активната подкрепа WATA.

"Чух много добри идеи, които са фундаментални за развитието на проекта. На първо място ще отбележа обучението на кадри за туризма. Това наистина е ключов момент за развитието на сектора и е хубаво, че се работи в тази посока. Смятам, че този подход ще помогне Стара Загора и България да бъдат популяризирани като туристически дестинации", заяви още Кристин Фурние.

На срещата присъства и заместник-кметът на Стара Загора Велизар Балабанов, който припомни, че общината, съвместно с депутатите от старозагорски регион, е предложила на новото правителство законодателна инициатива, която да уреди собствеността на обектите с историческа стойност в града.

 

"Искаме чрез промяна в Закона за културно-историческото наследство обектите да се стопанисват от общините", заяви заместник-кметът на Стара Загора Велизар Балабанов.

 

Целта е да се даде възможност на общините да кандидатстват по Оперативни Програми на ЕС. В момента държавата стопанисва обектите с културно-историческа стойност.