Валидираха пощенската марка „100 години Светът е Берое
Валидираха пощенската марка „100 години Светът е Берое / netinfo

На стадион „Берое" в Стара Загора бе валидирана марката „100 години Светът е Берое", информират от сайта http://www.beroe.bg.

Пощенско-филателното издание се състои от една пощенска марка с номинална стойност 0,65 лв. в тираж 5 000 броя, четири пощенски марки в блок-лист в тираж 1500 броя и специален пощенски печат. Автор на проекта е художника Венцислав Йорданов. Автор на използваната снимка е Боян Георгиев. С марката бе създаден и специален валидиращ печат, който бе използван само днес. Печатът ще бъде в Стара Загора още два дни, след което ще влезе като експонат в Националния музей на транспорта и съобщенията.

Пощенско-филателното издание ще може да бъде закупувано от утре единствено в мрежата на „Български пощи".
„Искам от мое име и това на целия клуб да благодаря на „Български пощи" и техния главен изпълнителен директор за това, че промениха своя график за 2016 година и откликнаха на нашата молба и направиха всичко възможно да бъде създадена тази марка. С това, което те направиха, те помогнаха за популяризирането на този празник и футболен клуб „Берое". Марката влиза и в историята на „Български пощи".", каза Илко Русев преди валидирането.
Главният изпълнителен директор на „Български пощи" ЕАД Деян Дънешки сподели: „За мен е много приятно да съм сред вас и заедно с вас да празнуваме 100 годишнината на „Берое". Българското марково издание добавя още една марка в колекцията на филателистите по темата „Спорт" - „Футболни годишнини", а именно 100-годишнината на такъв именит отбор като „Берое". Други такива марки сме издавали за ЦСКА, „Левски", „Славия", „Марек", „Черно море". Пощенско-филателното издание, което валидираме днес е в тираж 5000 броя, като на пощенската марка е изобразен отбора, спечелил шампионата на България през 1986 година. Допълнително ще бъде издаден блок от четири марки в тираж от 1500 броя. Така, че общия тираж на марката ще бъде около 11000. Стойността е 0,65 лв. С тази марка след днешното валидиране могат да бъдат изпращани писма, може да бъде добавена в колекцията на филателистите. Тя става една филателна ценност от тук нататък. С нейното изчерпване в бъдеще ще става все по-ценна. Да се надяваме, че филателистите, събиращи спортни теми ще я добавят към своята колекция. Допълнително, което мога да кажа за „Берое" е че през 2010 и 2013 „Берое" е носител на Купата на България, 2013 за Суперкупата. Виждали сме именити наши футболисти да играят за „Берое". Петър Жеков, Стойчо Младенов и Гошо Гинчев са част от историята на този велик отбор. Благодаря на г-н Русев за това, че успя да съхрани този отбор, защото си спомням в не много далечното минало имаше напрежения около отбора. Но в края на краищата „Берое" е едно от имената в българския шампионат и се надяваме занапред също да бъде фактор в това състезание. Дай Боже някой след нас да валидира и 200-годишнината."

„Благодаря на г-н Данешки, че е днес с нас, за да отбележим по още един значим начин тази 100-годишнина. Сред нас е и авторът на проекта - художникът Венцислав Йорданов. Благодарности и адмирации и за него за това, че е направил една прекрасна марка. Призовавам колекционерите да се сдобият по възможно най-бързия начин с тази марка, която да допълни техните колекции, защото съм сигурна, че сравнително бързо ще бъде изчерпана.", сподели зам.-кметът Красимира Чахова, член на Съвета на Директорите на клуба.
След церемонията по валидирането Деян Дънешки обясни: „По традиция първата валидирана марка подаряваме на нашия домакин. Пожелавам успех на г-н Русев в предизвикателството на шампионата на България и на вас всички граждани на Стара Загора. Бъдете здрави и успех на изданието."
Първата валидирана марка ще намери място в Музея на славата на „Берое", който се намира на стадиона. Това е второ валидирана на пощенско-филателно издание в града за цялата история.

На церемонията присъстваха изпълнителният директор на „Берое" Илко Русев, главният изпълнителен директор на „Български пощи" ЕАД Деян Дънешки, заместник кмета на Стара Загора Красимира Чахова и художника Венцислав Йорданов, който е автор на проекта.