В Казанлък все още на студено. Докога?
В Казанлък все още на студено. Докога? / netinfo

Над четири пъти са намалели абонатите на казанлъшката “Топлофикация” за последната една година, съобщи Михаил Ковачев, изпълнителен директор на фирмата.

Основната причина за отказите са високите цени на парното, породени от редица обективни обстоятелства. През миналия отоплителен сезон местното дружество бе единственото, работеща на мазут, което доведе и до най- високите цени на парното в страната- 111 лева, без ДДС за мегават час, плащаха абонатите. Неплатени стари задължения и високи сметки за парно принудиха голяма част от абонатите да се откажат от услугата. Други категорично престанаха да заплащат консумираната от тях топлоенергия, което доведе до натрупване на близо 2 милно лева задължения на битовите абонати към “Топлифакация”-ЕАД Казанлък.

Заради тежкото финансово състояние и продължаващо неплащане от страна на гражданите и фирмите- длъжници, управата на дружеството е алармирала всички държавни институции, имаши отношение към проблема. Писма с молба за отношение и съдействие са изпратени до Президента на България, до Министерство на енергетиката, Парламентарната комисия по енергетика в 40-то НС, до ДКЕВР, до Министерството на държавната политика за бедствия и аварии, до Областната управа. За ситуацията предстои да бъде сезиран и националният омбудсман Гиньо Ганев. До момента единствената реакция на писмата е от ДКЕВР, според която към момента дружеството има лицензия за извършване на услугата и не смятат да предприемат други конкретни действия.

Чакаме реакцията и на останалите институции, заяви за “Дарик” изпълнителният директор. Коваче уточни, че от фирмата обмислят и ново предложение до ДКЕВР за корекция на цените при отопление на мазут предвид рязко намаления брой на абонатите и високата цена на мазута. Поддържаме системите си в готовност и ако се намери начин за намаляване цената на услугата, сме готови да стартираме сезона, уточни Ковачев.

Преди няколко седмици от топлофикационното дружество, което е 100% частна собственост заявиха, че поради ускорения процес на газифициране на Казанлък, ще стартират новия сезон направо на газ, вместо на мазут. На свой ред от общинската управа уточниха, че поради забавяне на строителните дейности няма да бъде спазен първоначално договорения на заседание в ДКЕВР пусков срок за старт на газификацията на Казанлък- 1-ви декември. Очаква се това да стане в края на февруари.