Увеличението на минималната работна заплата ще стимулира потреблението
Увеличението на минималната работна заплата ще стимулира потреблението / DarikNews.bg, архив

Във връзка с обсъждането на проекта на държавен бюджет за 2011 г. в Министерския съвет ръководството на КНСБ за пореден път изразява своята позиция за обективна необходимост от увеличение на минималната работна заплата за страната.

Запазването на минималната заплата на ниво 240 лв., освен другите негативи, ще доведе до осезаемо намаляване на нейната покупателна способност заради инфлацията: през 2010 г. минималното възнаграждение реално губи - 3,0 %, през 2011 г. реалният спад ще е още - 3,6 на сто. Освен това нетният размер от почти 190 лв.(за потребление) драматично изостава от вече изчисления, по официално утвърдената Методика, праг на бедност за 2011 г. от 231 лева, информират от КНСБ.

КНСБ многократно оповестява числови аргументи и за осезаемия превес на допълнителните приходи в бюджета (от лични осигуровки и данък върху дохода) над нарасналите разходи на работодателите, при увеличаване на минималната заплата.

"Призоваваме българското правителство към решимост да подкрепи стандарта на работещите бедни, както вече направиха правителствата на други 13 членки на ЕС, които вече повишиха минималните работни заплати в страните си като антикризисна мярка, по данни от ЕВРОСТАТ с различен процент", се казва в писмо, разпространено до медиите.

Увеличението на минималната заплата е една от възможните стъпки за възстановяване на заниженото сега потребление на българските домакинства и постигането на планирания ръст от 3,7 % през 2011г.