Ученици четат „Алиса в страната на чудесата”
Ученици четат „Алиса в страната на чудесата” / DarikNews.bg, архив

Маратонът „Стара Загора чете Алиса" започна от 8 сутринта в библиотека „Родина", а стотици деца от 1 до 5 клас от Първо и Девето основно училище продължиха верижното четене на една от най-любимите книги за всички възрасти.

Ученици четат Алиса в страната на чудесата
netinfo

В парк „Пети октомври" деветокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан" разлистиха книгата на Луис Карол и се включиха в кампанията „Четяща Стара Загора", посветена на 23 април-Международен ден на книгата и авторското право. Най-малките почитатели на Алиса могат да рисуват и да гледат прожекция на филма.

Ученици четат Алиса в страната на чудесата
netinfo

Организаторите от библиотека „Родина" споделиха, че изборът на „Алиса в страната на чудесата" не е случаен, защото се навършват 180 години от рождението на английския детски писател Луис Карол.

Библиотека „Родина" се включва и в движението Буккросинг, като „освободи" 50 книги от фонда си. Те се намират на различни места в градския парк и всеки, който желае може да почете. На всяка книга е записано: „Аз съм необикновена книга. Пътувам по света и търся нови читатели.Когато ме намериш, отиди на адрес www.Bookcrossing.com и ме регистрирай с номера, който ще намериш на страниците ми. Така читателите след теб ще узнаят, че съм в добри ръце. Прочети ме и ме пусни отново да пътешествам по света".

Ученици четат Алиса в страната на чудесата
netinfo

"Буккросинг" е една нова политика за стимулиране на четенето - мрежа за свободно обменяне на книги, създадена от американския програмист Рон Хорнбейкър през 2001 година.