проверка
проверка / netinfo
"В складовото стопанство на „ТЕЦ Марица изток-2” има 650 хиляди тона въглища, при необходими 560 хиляди тона. Това означава, че нямаме притеснения за работата ни през зимния сезон", увери изпълнителният директор на дружеството Живко Динчев.
 
Осигурен ли е студеният резерв на държавната централа провери на място енергийният министър Теменужка Петкова, която по-рано се увери, че ТЕЦ „ЕЙ И ЕС“ Гълъбово също е в пълна готовност за работа при зимни условия.
 
„ТЕЦ Марица-изток-2”  притежава сериозно количество въглища над изискуемия норматив, което мисля, че е добра новина. Централата е в необходимото много добро техническо състояние и ще посрещнем есенно-зимния сезон”, коментира министър Петкова.

Тя припомни, че проблем със студения резерв миналата година създаде тежката зима и продължителните ниски температури, което доведе до замръзване на въглищата и създаде затруднения. Тазгодишните проверки на енергийните предприятия за готовността им да осигурят студен резерв ще продължат до 10 ноември.
 
Министърът увери, че българската държавна енергетика е в стабилно финансово състояние. „Към днешна дата парите по сметките на нашите дружества са 1 248 000 000 лева. За справка- към ноември 2014 година те са били 390 000 000 лева.

Това са показателни данни. За „ТЕЦ Марица-изток2” и всички големи горивни инсталации, които работят с въглища, има един важен проблем-закупуването на емисии.

Това е много сериозен разход за дружеството и тази година БЕХ се ангажира и закупи емисиите за ТЕЦ-2. Сега ще видим какво ще бъде нормативното основание те отново да бъдат закупени. Това стои като задължение на „ТЕЦ Марица-изток2” към БЕХ, но все пак той е финансов холдинг и това на практика е неговата работа”, обясни енергийният министър.
 
Теменужка Петкова потвърди, че страната ни ще се бори за безсрочна дерогация по отношение на големите горивни инсталации като се иска отклонение от завишените екоизисквания.

„Дерогацията е отклонение от съответната норма. Ние ще искаме отклонение от тези завишени норми, които бяха поставени на 28 април и ЕК прие. През последните 12-13 години „ТЕЦ „Марица-изток 2” инвестира близо 1 200 000 000  в екология, което е много добър показател, че ТЕЦ-ът се стреми по всякакъв начин да прилага изискванията, свързани с околната среда.
 
За нас спасението и развитието на въгледобива е национална кауза около която се обединихме всички”, обясни енергийният министър.