Танчо Колев: Купувайте само качествени храни
Танчо Колев: Купувайте само качествени храни / DarikNews.bg, архив

Призовавам потребителите в България да купуват само качествени храни. Ако спрем да купуваме некачествени продукти, ще оцелее както народа, така и животновъдството.По този начин държавата ще спести и пари от здравеопазване, защото качествената храна е здраве. Това заяви в интервю за Дарик Танчо Колев от Асоциацията на млекопроизводилите в Стара Загора. Той пожела на колегите си през новата година да работят в още по-добро сътрудничество с правителството и най-после един от най-важните отрасли в България да тръгне напред.

„2010 беше трудна година за всички ни, дано следващата да е по-добра.Това обаче обаче зависи от всички ни - и от производителите, и от правителството, и от потребителите", каза още Танчо Колев.

На 16 декември стартира изплащането по националните доплащания за животновъдите. Тогава пред Дарик Танчо Колев коментира,че през март догодина фермерите ще трябва да върнат парите, които са получили. Причината е,че според действащия закон земеделските производители имат 60% нормативно признати разходи, а данъкът се налага върху остатъчната печалба. Например, ако един земеделски производител има 400 000 лева оборот, 240 000 разходи и 160 000 печалба, то той трябва да внесе 16 000 лева данък.

По думите на Танчо Колев, ако фермерите имат такава печалба, се губи необходимостта от субсидии.