Среща на турски за религиозното образование
Среща на турски за религиозното образование / Д.Бобева- архив
Проблемите при религиозното обучение, отливът на желаещи за такова, както и условията за кандидатстване и програмите за обучение в средните и висши духовни училища в страната, обсъждаха на среща в джамията в Казанлък представители на джамийските настоятелства от района , заедно с главния мюфтия на република България Мустафа Хаджи Алиш.
Инициативата за този вид срещи е на Главното мюфтийство.
Според участници в срещата, на нея е имало и представители на турската организация “Дианет вакфъ”.
Във форума са участвали и заместник-районния мюфтия на Хасковска област Басри Бекир, както и зам. областния управител на Стара Загора от квотата на ДПС Хюсеин Енгер, както и началник-отдел “Образование” към Главното мюфтийство Хюсеин Карамолла.
Срещата e водена изцяло на турски език и част от присъстващите помаци на нея не са успели да схванат всичко, заяви за “Дарик” участник в срещата.
Освен условията за обучение и програмите в духовните училища, акцент в разговорите е бил поставен и на провежданите в джамиите Коран-курсове сред подрастващите, както и липсата на достатъчен интерес към тях.
Представителите на турската организация са изразили желание да подпомагат обучението, тъй като “липсвал интерес от страна на българската държава за това”, сподели участник в срещата.
12-сет са джамиите в само в Казанлъшко, през миналата година Коран-курсове за деца и младежи се провеждаха само в две от тях.
Учебниците, по които се води обучението са одобрени от Главното мюфтийство.