РИОКОЗ: Нарастват случаите на Лаймска болест и паротит
РИОКОЗ: Нарастват случаите на Лаймска болест и паротит / netinfo
От началото на годината в Здравната инспекция са регистрирани 36 случая на заболели от Лаймска болест. Броят им ,в сравнение със същия период за изминалата година, се e увеличил двукратно.

Хората, ухапани от кърлеж, са преди всичко от селата, а 80% са на възраст над 25 години.

До 15 май ще приключи дезакаризацията на тревните площи, детските площадки и други терени в Община Стара Загора, информират от РИОКОЗ. Необходимо е хората да търсят медицинска помощ при ухапване от кърлеж, а не да прилагат самолечение, препоръчва д-р Божидарка Кайракова.

От РИОКОЗ отчитат и тревожно нарастване на броя на заболелите от епидемичен паротит .От началото на годината случаите са 69 при едва 10 болни за същия период през 2006 година. Има пет семейни огнища и едно на работното място. 70 % от заболелите са млади хора на възраст 20-24 години.

До момента в имунизационният кабинет на Здравната инспекция са обхванати 2 300 души. Препоръчително е родените в периода 1982-1992 година да се ваксинират срещу паротит.

В имунизационният кабинет на РИОКОЗ може да се ваксинирате и срещу морбили. Т. нар.”заболяване на първата среща” върлува в някои от западноевропейските държави и ако сте решили да пътуват зад граница, здравните инспектори препоръчват да ваксинация. Манипулацията струва седем лева, а ваксината е безплатна.