Регионалният исторически музей с рожден ден
Регионалният исторически музей с рожден ден / netinfo

Регионалният исторически музей (РИМ) в Стара Загора отбеляза своебразен рожден ден. На 28 май, по стар стил, преди 102 години в града е учредено Археологическо дружество „Августа Траяна". Целта е създаване на местен музей за опазване на културното наследство. Това разказа Евгения Иванова, която временно заема директорския пост в РИМ.

Идеята се реализира успешно и днес, след повече от век, града на липите има уникален по рода си Регионален исторически музей.

Още един повод за празнуване обаче имат работещите в музея. Новата сграда е вече в последния етап от строителните дейности - довършването на открития Лапидариум.

"Това е място, което може да се използва дори за камерни изпълнения. Тук могат да се съберат до 100 души", обясни заместник-кметът по архитектура и градоустройство проф. Димитър Динев.

Има още довършителни работи по откритите лапидарни паметници. "Предстои обявяване на конкурс за изготвянето на проект за басейна в двора на музея", обясни Мария Камишева от РИМ.

"Басейнът е от 3-4 век. Той е част от вътрешен двор на една антична сграда. Вероятно е бил предвиден като декоративен, защото на дъното има вградени гърнета, които са използвани за подмоли на риби. Би било интересно да го възстановим по този начин", разказа още Камишева.

Музеят няма финансовата възможност за реставрация на басейна. В общинския бюджет за тази година също не са предвидени средства да консервацията и реставрацията му. "Ще се постараем догодина да отделим нужните пари", обеща заместник-кметът проф. Динев. Той припомни, че е предвидено и отварянето на атрактивно Арт кафе в сградата на музея.

Според официалните данни до момента Община Стара Загора е похарчила 5.8 милиона лева за строителни и довършителни работи по музея.

5 609 души са посетили РИМ от откриването му на 3 март тази година. От тях 250 са чужденци, а близо 80 % са ученици и студенти. 

"Възражда се практиката да ни посещават и цели ученически групи от други градове", каза Евгения Иванова.