Силно плевенско участие на възстановката на връх Шипка
Силно плевенско участие на възстановката на връх Шипка / tradicia.pleven
Традиционната възстановка на боевете ще бъде на връх Шипка
Президентът и върховен главнокомандващ Българската армия Румен Радев ще уважи тазгодишното  честване на героичната августовска Шипченска епопея от 1877 година. Заедно с него пристига и представителна гвардейска рота.Тържествата по този повод ще са на 25 август, съобщи д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

За разлика от предходни години тази  година традиционната възстановка на боевете ще бъде на връх Шипка, където в действителност са били те, а не на връх „Свети Никола“, където е самият паметник и където се провеждаше до момента. Промяната на мястото на възстановката на боевете е и своеобразен реверанс към историческата истина.Beчepтa щe зaвъpши c тъpжecтвeнa зapя-пpoвepĸa и cпeĸтaĸълът „О, Шипка” нa Haциoнaлeн фoлĸлopeн aнcaмбъл „Бългape“, които са предвидени в Габрово.Връх „Шипка“ е от северната северната част на Паметника на свободата, след автопаркинга, в посока Габрово.

Възстановката на боевете ще бъде дело на членове на  Националното дружество „Традиция“.

Държавният глава уважи Шипченските тържества и миналата година, когато бяха отбелязани 140 години от боевете.  Той се включи в туристическия поход до връх Шипка, прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата. От няколко години оpгaнизaтop нa тъpжecтвaтa на връх Шипка e Инициaтивeн ĸoмитeт, ĸoйтo ce пpeдceдaтeлcтвa oт oблacтния yпpaвитeл нa oблacт Гaбpoвo.

Cъopгaнизaтop нa Haциoнaлнoто чecтвaнe “Шипчeнcĸa eпoпeя” е Haциoнaлeн пapĸ-мyзeй „Шипĸa - Бyзлyджa”, както и общините в Габрово и Казанлък, организации и фирми

Изходът на Руско-турското Освободителна война е решен на Шипка. Османското командване е принудено да се откаже от първоначалния замисъл за настъпление в Северна България. Въпреки че армията на Сюлейман вече е загубила мощта си, турското командване няма друга сила, която да противопостави на руските войски както на шипченските позиции, така при настъпление по направлението Одрин – Цариград. По този начин една от основните турски армии се оказва блокирана и не участва в последвалите военни събития.
В Шипченските боеве  войските на Сюлейман паша са със седемкратно числено превъзходство над бойците от руската армия и българското опълчение.  Срещу 35 хил. турски войници се изправят 5000 защитници на прохода. Още на зазоряване на 11 август (23 август) Сюлейман паша тръгва на щурм с цялата си мощ. Шипка се защитава от общо 7000 бойци – 5 български опълченски дружини и два руски полка. Турският аскер напада от три страни. След няколко часа успяват да оградят върха, а боевете на отделните позиции прерастват в едно голямо сражение.
Въпреки че армията на Сюлейман вече е загубила мощта си, турското командване няма друга сила, която да противопостави на руските войски както на шипченските позиции, така при настъпление по направлението Одрин – Цариград. По този начин една от основните турски армии се оказва блокирана и не участва в последвалите военни събития.