Представиха първите нови четири автобуса
Представиха първите нови четири автобуса / DarikNews.bg

"Градският транспорт на едно населено място в голямата си част е и социална политика. Няма как общината да прави социална политика ако автобусният превозвач е частен. В един момент той може да реши да вдигне цената на билетите например и ние няма да можем да направим нищо. Затова намерихме начин да направим градският транспорт на Стара Загора общински". Това каза временно изпълняващият длъжността кмет на града Йордан Николов по време на официалното представяне на новите четири автобуса.

До края на месец ноември ще пристигнат и останалите 51 автобуса. Предстои те да бъдат лицензирани и да преминат през автомобилна инспекция.

"Целта ни е от 1 януари 2016 година, когато новото общинско дружество "Автобусни и тролейбусни превози" започне да функционира всички нови автобуси да се движат. Шофьорите на съчленените автобуси вече са обучени, предстои обучението на водачите на соло автобусите".

Автобусите са с нисък под, капацитетът на съчленените е за 142 пътници, от които 43 са седящите места, а на соло автобусите е за 75 пътници, от които 31 седящи.

Съчленените автобуси имат пет двукрили врати, а соло автобусите са с три двукрили врати, с пневматично управление, със звуков и светлинен сигнал при отваряне и затваряне. В пътническия салон има редица удобства - пространство с подходящи ръкохватки за майки с детски колички или трудноподвижни хора и платформа, под с противохлъзгащо покритие, информационни електронни табла с информация за маршрута на автобуса, монитор и 3 LED табла, както и говоряща система за информационно обслужване.

Гаранционният срок на возилата включва 350 000 км пробег, поддръжка на силови агрегати, на антикорозионното покритие и хидроизолацията на автобусите. В продължение на 10 години производителите се задължават да осигурят гаранционно и следгаранционно обслужване, включващо доставка на резервни части. Двигателите на автобусите са дизелови с 6 цилиндъра и отговарят на екологично изискване EURO 6. Скоростната кутия е автоматична с тестов куплунг за диагностика, четене и съхранение на информация. Окачването е с въздушни възглавници. По изискване на възложителя „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД автобусите се наклоняват надясно при качване на пътниците.