Правителството гласува коледни добавки за пенсионерите
Правителството гласува коледни добавки за пенсионерите / Sofia Photo Agency, архив

Очаква се правителството да одобри отпускането на коледни добавки хората с най-ниски пенсии, след като вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че пенсионерите с пенсии до 286 лева ще получат по 40 лева за посрещане на празниците. Това ще е първият път в мандат на ГЕРБ, в който управляващите правят жест към възрастните хора в края на годината. Парите ще се получават заедно с пенсията за декември.

Министрите ще гласуват отпускането на близо 4,3 млн. лева на общините за изплащане на допълнителни възнаграждения на учителите и директорите в общинските училища, детски градини и обслужващи звена. Допълнителното заплащане се полага на педагогическия персонал за резултати, постигнати през миналата учебна година, а размерът му се определя по броя точки, събрани при оценяване на труда на педагозите.

Очаква се кабинетът да одобри проекта на финансов меморандум на България с Европейската инвестиционна банка за структурен програмен заем в размер до 500 млн. евро. Чрез него ще се осигурят допълнителни пари за националното съфинансиране по европейските проекти, които ще се реализират в настоящия програмен период.