Община Казанлък: писма, писма, писма...
Община Казанлък: писма, писма, писма... / netinfo

Председателят на Общинския съвет на Казанлък Васил Самарски е поискал в официално писмо от кмета на Казанлък Стефан Дамянов писмени подробни справки за финансовите постъпления от спонсори, дарения, рекламодатели във фондация “Българска роза” за последните три години- / 2006-та 2008-та година/.
Исканите от кмета на Казанлък справки са в качеството му и на председател на фондация “Българска роза”.
Фондацията организира провеждането на традиционния за Казанлък Празник на розата.
Повод за исканите справки от Самарски са изявления на главния секретар на фондацията Васил Белев пред медиите на Казанлък през миналата седмица.
Според Самарски, изнесеното от Белев се научавало за първи път от общинските съветници.
В писмото си до кмета Самарски настоява да се посочат и правните основания, по силата на които фондация “Българска роза” продължава да извършва своята дейност в Аляолувата къща, която е публична общинска собственост.
Настоява се да бъдат представени и документите за платен наем от страна на фондацията за тази къща за периода 1-ви януари 2008-ма година до края на февруари тази година.
За исканата информация председателят на Общинския съвет се позовава на чл.33 ал.2 от ЗМСМА , както и на необходимостта от тази информация, в качеството му на общински съветник и председател на местния законодателен орган.
Съгласно писмото му, кметът на Казанлък и шеф на фондацията трябва да предостави исканите информации до 20-ти март.
През миналата седмица Васил Белев обяви на официална пресконференция, че за изминалите пет години фондация “Българска роза” не е получила нито лев от общинския бюджет, като само за благотворителни инициативи фондацията е успяла да осигури близо 1 милион лева от различни спонсори.
В същото време справки на отчетите за бюджет на община Казанлък назад във времето показват, че средно годишно между 30-40 хиляди лева са осигурявани от общинския бюджет за провеждането на празника на розата.
Близо 44 хиляди лева е сумата ,предвидена за различни прояви в рамките на празниците в проекто-бюджета за настоящата година.
Все още община Казанлък не е приела своя бюджет. В момента в комисиите на местния парламент се обсъждат проекто-сметката за бюджета.