На полигона в Змейово: Изпитания, а не утилизация
На полигона в Змейово: Изпитания, а не утилизация / Dariknews.bg


Вярвам на данните от измервателните станции и лаборатории, които показват, че замърсяването на въздуха на Стара Загора не е от полигона в Змейово. Не съществува дори теоретична възможност, категорично заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Мнението й подкрепи и колегата й Николай Младенов. Двамата министри, представители на различни граждански организации, сдружения, общественици, представители на местната власт присъстваха на демонстрационно изпитание на боеприпаси на полигона.

"Тук се изпитват боеприпаси, които са в процес на разработка или на нови изделия. Фирмите, с които сме сключили договори, не извършват утилизация", увери началникът на полигона полк. Сергей Марков.
Полигонът е в процес на серитификация по ИСО 14001 за покриване на екологичните стандарти, заяви и ген. Бойко Рабаджийски, началник на Генералния щаб по осигуряване и поддръжка на БА.

На полигона в Змейово: Изпитания, а не утилизация
netinfo

 

Ако се докаже, че замърсяването на въздуха идва от полигона в Змейово, може да се пристъпи към налагане на мораториум върху дейността му, каза министърът на отбраната Николай Младенов


Минимално завишаване на стойностите след взривовете, отчете автоматичната измервателна станция на полигона -2,7 микрограма на кубичен метър за серния диоксид и 22,3 микрограма на кубичен метър за азотния окис