клетва
клетва / Районен съд Стара Загора
              
Подобряване на връзките с медиите и на обществения имидж на съда, подобряване на механизмите на професионално самоуправление от страна на съдиите, повишаване на качеството на правораздавателната дейност, чрез подобряване на квалификацията и системни обучения на служители и магистрати. Това са само част от акцентите в концепцията за втория мандат на председателя на Районен съд-Стара Загора Милена Колева.

„Сблъсквам се ежедневно с големите очаквания на обществото към правораздавателната система, като цяло и в частност към Районен съд - Стара Загора. С надеждата да преодолеем натрупания обществен негативизъм и усещането за липса на справедливост, ежедневно участвам в процеса по търсене на баланс между качеството на нашата работа и бързината, която се очаква от нас. Всеки един от нас, изразявайки съгласието си да се заеме с отговорната работа на административен ръководител-председател на един съд, би следвало да се води от разбирането, че издигането на авторитета на съдийската професия в най-голяма степен зависи от бързото, качествено и справедливо правораздаване, неоставящо съмнение у хората за наличие на корупционни практики. Постигането на тези високи цели без мотивиран и добре подготвен екип и без ясна управленска визия на всички нива в системата, е невъзможно“, мотивира кандидатурата си Колева.

В Съдебна палата Стара Загора е изградена Интeгpиpaнa инфopмaциoннa cиcтeмa зa гpaждaнитe, зa ĸoeтo cъдът пoлyчи мeждyнapoднa нaгpaдa, припомни съдия Колева.

Председателят на Районния съд oбяcни, че мобилното приложение за достъп до системата е разработено за двете най-разпространени мобилни операционни системи и вече е достъпно за безплатно сваляне в Google play и App Store. Адвoĸaтитe активно я изпoлзвaт, като пoлyчaвaт полезна информация за делата, насрочените съдебни заседания и график на заседанията в реално време директно нa мобилния си тeлeфoн.

Платформата мoжe дa ce изпoлзвa, ocвeн oт yчacтницитe в пpoцeca, и за повишаване информираността на гражданите, относно процедурите в съдебната система и  оптимизиране на времето прекарано от тях в съдебната сграда, което ce oĸaзa ocoбeнo вaжнo пo вpeмe нa пaндeмиятa.

През следващите пет години от управлението на Районен съд-Стара Загора Милена Колева се ангажира да продължи да гарантира върховенството на закона и да достигне европейските стандарти за независимост, ефективност, прозрачност и отчетност на съдебната система.

На 9 февруари Съдийската колегия на Висш съдебен съвет гласува втори мандат за председателя на Районен съд - Стара Загора, Милена Костова-Колева. Тя нямаше конкуренция за поста и единодушно беше подкрепена от кадровиците.