среща
среща / netinfo
Агресивното поведение при децата е форма на протест и опит за изразяване на мнение. Това обясни писателят и психотерапевт Мадлен Алгафари на среща по темата за превенция на агресията в извън училище. По думите на лектора „гневът е чувство, също като обичта“, а първичната агресия е синоним на любов. „Децата изпълняват моделите, които виждат, затова често професионалистите работят повече със самите родители, за да повлияят на детето“, допълни Алгафари.

Инициатор на срещата в Стара Загора е депутатът Радостин Танев. „Когато говорим по дадена проблемна тема, това води до решаването й, често липсата точно на обсъждане на различни ситуации или поведение, води до негативни последици и неразбиране“, коментира той.

В Стара Загора работим заедно – народни представители, местна управа, образователни структури, може би и затова, за щастие, при нас липсват прояви, които да ни налагат мерки за справяне със силно изразено агресивно поведение. Срещата днес бе продиктувана от желанието на всички ни да имаме едни по-добри и хармонични отношения дори в ежедневието си, а не само в училищна и работна среда, каза зам.-кметът Иванка Сотирова при откриването на двучасовата дискусия в зала „П. Р. Славейков“.

Според част от присъстващите на срещата, поколенията се променят, променя се и стилът на възпитание, а децата получават все по-голямата свобода. Това според тях обаче не е проблем, но за да не настъпи хаос, са необходими ясни морални граници. По този начин подрастващите ще имат усещането, ча са важни, зачитани и обичани, което няма да буди в тях различни проявления на агресията.

В дискусията се включиха зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-председателят на Комисията по образование в 44 НС Галя Захариева, областният управител и заместникът му Гергана Микова и Петя Чакърова, началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, психотерапевтът и писател Мадлен Алгафари, общински съветници, директори на образователни институции, ученици и родители.