Контрол на въздух и вода в районите на пожарите
Контрол на въздух и вода в районите на пожарите / netinfo
През изминалото денонощие Автоматичната Измервателна Станция в Стара Загора регистрира превишение на средноденонощната норма на показателя фини прахови частици от 1,14 пъти.Най-силно е запрашаването , регистрирано от пункта в с.Змейово-1,67 пъти над нормата. Пункът в с.Ръжена е отчел превишение на нормата от 1,2 пъти над пределно допустимата концентрация.

Не са отчетени превишения на пределно допустимите концентрации на средночасовите и средноденонощните норми на основните контролирани замърсители на атмосферния въздух .

Във връзка със създалата се ситуация и по предложение на РИОСВ - Стара Загора , Кризисния щаб прие да бъдат извършвани допълнителни измервания на качеството на атмосферния въдух в Казанлък с ръчна апартура на РИОКОЗ-Стара Загора.

Експертите от РИОСВ –Стара Загора продължават да осъществяват непрекъснат контрол на качеството на атмосферния въздух .

РИОКОЗ извърши две проби от водоизточниците и от чешмите на с.Горно Черковище за химически и микробиологичен анализ на питейната вода.”Не очаквам отклонения от нормите ,тъй като водоизточникът на селото е подземен”,съобщи директорът на Здравната инспекция д-р Елена Канева.Резултатите от изследванията ще станат известни утре.