Изграждат параклис в новия кв. Бедечка
Изграждат параклис в новия кв. Бедечка / Dariknews.bg

В квартал „Бедечка" ще има много зелени площи. Градинките ще бъдат повече от 100 декара, коментираха собствениците на имоти. Те са категорични, че ще изградят инфраструктурата на квартала със собствени средства. В новия квартал ще бъдат изградени повече от 20 парка с площ от около 5 дка. всяко.

„Ще изградим улици, канализация и кръгови кръстовища с наши средства. Всички ценни дървета ще бъдат запазени. Всяко дърво си има УПИ", казаха собствениците. В един от имотите, на Лидия Бакалова, ще бъде изграден параклис на площ от 200 кв.м. В него ще се разкрие историята на местността и ще бъде предоставен на гражданите на Стара Загора.

Според собствениците общината може само да спечели от изграждането на нов квартал, защото ще се издават разрешителни за строеж и ежегодно ще се плащат данъци върху новоизградените имоти.

Те са решени да защитят правата си с всички законови средства. До момента са преминали през 23 инстанции. Всяка година плащат данъци, въпреки че не ползват имотите си.

Главният архитект на община Стара Загора арх. Иван Кирчев обясни, че собствениците имат разрешение за стоеж на ниско строителство до 10 метра, с 40% плътност и минимум 40% озеленяване.

В петък в Стара Загора се организира протест „ЗА спасяването на Бедечка". Защитниците на парка настояват за мораториум върху строителството до изясняване на случая и решаването му чрез законови промени.