Цветница в цветното село Венец
Цветница в цветното село Венец / netinfo

Ако никога не сте пътували до опанското село Венец и не сте чували нищо за него сигурно ще смятате, че името на селото е свързано по някакъв начин с цветя или изобщо с растителност.

И действително когато влезете в селото ще ви грабнат погледа "постланите" с цветя дворове. Всякакви цветове на лалета и други пролетни цветя ще ви напълнят очите още от първите къщи във Венец. Гледката стига до кметството, където прилежно подредени градинки с ароматни зюмбюли се кипрят под българското и европейското знаме.

Свежият пролетен облик на селото се допълва и от живеещия точно срещу кметството на електрически стълб щъркел.

И все пак дали историята на името на селото по някакъв начин е свързана с една от запазените марки на Венец – цветята – този е първият въпрос на Светла Тенева към кметския наместник Диньо Илев (ще го чуете от втория звуков файл)

Баба Желязка и дядо Влади имат в двора си повече от 100 лалета. Градината им пред къщата е почервеняла от тях. Иска ли много грижи градината на лалетата, обясняват стопаните и, които са на повече от 70 години, но имат сили и мерак да поддържат цветната визия на своята къщурка.

Колко цветно е село Венец в навечерието на Цветница и радват ли се на цветята жителите на опанското село ще чуете от звуковия файл: