сесия Казанлък
сесия Казанлък / netinfo
С бюджет на стойност 58 618 958 лева ще разполага през тази година община Казанлък. Той бе приет на второ четене на сесия на местния парламент.

Новият Бюджет продължава общинските политики за подобряване на инфраструктурата в детските градини и училищата- предвидени са средства за реконструкция на ОДЗ №17 и ОДК“Свети Иван Рилски”, ще се работи по обновяване на дворните пространства и уредите за игра на деца от детските градини и ясли, ремонти на училищните спортни салони.

Ремонт на сградата на най-голямото здравно заведение за извънболнична помощ ДКЦ „Поликлиника Казанлък“ЕООД е сред приоритетите, с предвидени 907 733 лв. по линия на Националния доверителен екофонд и 15% съфинансиране от общинския бюджет - 136 160 лв.

Извън задължителните промени по данък „МПС“, с минимални ставки за Казанлък, промени в данъците и таксите няма да има. За гражданите и юридическите лица промяната в такса битови отпадъци ще бъде поета с дофинансиране от местни дейности в рамките на 549 796 лв. заради повишените отчисления на тон отпадък, който през 2019г. ще бъде 57 лева.

Повече средства са заделени за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа и на тротоарите, както и възстановяване на съществуващите велоалеи и изграждане на нови. Предстои изграждането на нови междублокови пространства и въвеждане на модерни екологични електробуси по първи етап от проекта за „Интегриран градски транспорт”. 

Новият Бюджет предвижда завишен контрол за спазване на обществения ред в източната част на града чрез изграждане на видеонаблюдение. За подобряване на контрола от страна на общинската администрация за спазването на общинските наредби е предвидено разкриването на 5 щатни работни места.

Като атрактивен туристически продукт община Казанлък ще работи за привличане на европейски средства и реализация на проекта „Света на траките”, който обединява културно-историческото наследство на Долината на розите и на тракийските царе.

През 2019г. предстои реализацията на няколко социални проекта, най-големият сред които е  изграждането на единствения по рода си в региона Дневен център за хора с деменция.

Общинските съветници гласуваха повишаване на доходите в различни сфери на общинските дейности. С 10% средно ще бъдат увеличени заплатите в Общинска администрация, общинското предприятие „КД и ПИС“, 5-те звена към Общинската администрация се включват и културните институти, социалните дейности – „Домашен социален патронаж“.

Кметът Галина Стоянова отбеляза, че Община Казанлък никога не е завършвала с толкова голям преходен остатък от местни дейности. „Предлагаме Бюджет на стабилна община, в която могат да се правят разумни политики като се предлагат разумни приходи и разумни разходи. Бюджет 2019 е във възможностите да реши тези политики".