Бездомници ще получават топла храна от БЧК
Бездомници ще получават топла храна от БЧК / БЧК

15 бездомници от Стара Загора ще получават до края на годината топла храна. Инициативата е по проект „Социална първа помощ за бездомни" на областната организация на БЧК. Хората без дом са предварително издирени и храната се предоставя на местата, където пребивават.

Областната организация на БЧК Стара Загора има опит в организиране на дейности, свързани с подпомагането на бездомни хора, който е натрупан чрез съвместната работа с други национални дружества на Червения кръст. От партньорите, ФЧК Долен Рейн и ФЧК Елзас Лорен е почерпен опит и са адаптирани модели за подкрепа на уязвими лица, сред които е „социалната първа помощ" за бездомни, състояща се в предоставянето на топли напитки, храни и дрехи на бездомни.

Областната организация на БЧК Стара Загора работи съвместно с местната власт. През зимата на 2011 - 2012 г., в разкрития от Община Стара Загора кризисен център за бездомни в Дом за хора с физически увреждания в гр.Стара Загора, БЧК предостави топли дрехи и зимни якета.

През следващата зима 2012 - 2013 г., такъв кризисен център е организиран в Дом за възрастни хора на Старозагорските минерални бани. Хората, потърсили подслон и съдействие през зимния период са 17.