АБВ-цел:  не по-малко от 3-ма депутати в Европарламента
АБВ-цел: не по-малко от 3-ма депутати в Европарламента / Иван Бонев- Казанлък инфо

 

Достоен резултат и не по-малко от 3-ма евродепутати. По-малко от този резултат ще е неудовлетворителен.

Това прогнозира като очакване за представянето на политическото движение АБВ президентът Георги Първанов в Казанлък.
Той, заедно водача на листата на АБВ на изборите за Европейски парламент на 25-ти май тази година Ивайло Калфин посетиха Казанлък за среща с граждани.
Интересът към нея бе слаб, като още в началото й Георги Първанов съобщи, че плакатите за срещата са били късани съвсем съзнателно.
„Мишоците се крият", бе коментарът по този повод на Ивайло Калфин.

За разлика от предишните гостувания на президента на България два мандата в Казанлък, когато събираше препълнена зали от социалисти, този път в залата представителите на БСП се брояха на пръстите на едната ръка.
За сметка на това още от ранния следобед репетицията на Николина Чакърдъкова на градския площад „Севтополис" като концерт -подарък за казанъчани от АБВ се радваше на значителна публика.

Запитан как ще предпази АБВ от всевъзможни  политически аутсайдери, Георги Първанов заяви, че „АБВ ще поддържа „хигиена" по отношение на хора, които са участвали досега в политиката в други партии и в никакъв случай няма да бъде „всеядна". Той уточни също, че за лицата по места е все още рано да се коментира, но до дни ще са ясни и останалите кандидати за евродепутати на формацията АБВ.

В Казанлък президентът Първанов остро критикува настоящото правителство, което не било програмно и „грубо се е отказало от 4 свои предизборни ангажимента".
Кадровата политика на кабинета „Орешарски" също бе на прицел от Първанов, според който, „назначенията на това правителство не са по-различни като подход от тези на ГЕРб", като се назначавали само близки хора и в никакъв случай не най- компетентните. Това важало като подход и в областните назначения. Възраждането на порочната практика висши партийци да се назначават и като представители на държавата в бордовете на фирми, е ново възраждане на партокрацията у нас, коментира още Първанов. Той даде като пример на такава порочна практика назначенията на партийни функционери в бордовете на „Марица Изток" и летище Стара Загора, където са назначени съответно областният лидер на БСП в Стара Загора и бивш общински БСП лидер.
„Кръговете по интереси не са по-добрият начин на управление" , коментира президентът два мандата на България , според който „България има нужда от по-добро управление, което би могло да се осъществи, ако се разчупи статуквото".

Първанов не коментира отношенията АБВ- БСП, с мотива, че „този въпрос трябва да бъде снет от дневен ред, тъй като с  БСП ще спорим принципно". Той изрази уважение към хилядите социалисти, с които е работили години наред в партията, но това не се отнасяло до хората от „Позитано", тъй като „там нещата много са се променили", подчерта Георги Първанов.

В АБВ не се притесняват от набиращата скорост формация на журналиста Николай Бареков, тъй като той не бил алтернатива, а „продукт на същите клубове по интереси", които създавали сегашното статукво, уточни Първанов, който обаче допусна сговор на предстоящите евроизбори между двете големи партии в България.

На срещата Казанлък присъства и Иван Иванов- депутат на БСП от 38-то Народно събрание и сочен за министър на промишлеността в кабината на БСП от върнатия мандат на 4-ти февруари 1997 година. Пред бившите си съпартийци той изрази тезата, че „шансовете за спечелване на места в Европарламента от АБВ са налични, но и желанието да бъдат потиснати тези шансове много силни".