11,5 млр. евро за реформа във ВиК сектора до 2020 година
11,5 млр. евро за реформа във ВиК сектора до 2020 година / ПРЕС ТВ-Казанлък

11 милиарда и 500 милиона евро са нужни на страната ни до 2020 година, за окрупняване и реформа във В и К сектора. Това, което може да се осигури за този период обаче е 1,5 млр. евро, заяви в Казанлък Лиляна Павлова- министър на регионалното развитие и благоустройството.

Реформа в посока окрупняване на В и К сектора у нас е условието, поставено от Европа, за да може страната ни да получава средства за изграждане на канализации, особено в малките населени места. На практика с това условие се обричат малките общини и населени места да получават европейски средства за финансиране изграждането на канализационни мрежи. Към момента възможностите за финансиране остават проекти по ПУДОС, но там средствата са по-ограничени.


Това е и една от причините за неясната към момента съдбата на одобрения за финансиране на 1-ви етап проект за изграждане на канализация на град Крън, на стойност 15 млн. от общо 33 млн. лева, каквато е стойността на разработения проект за цялостната канализация на малкия град. Проектът е бил към МОСВ, но нужните за първия етап средства са блокирани.
Министър Павлова изрази надежда, че ще се търси компромисен вариант за намиране решение на проблема, който на практика дели по този показател население места на „малки" и „големи", като под „малки" попадат всички, с население под 10 хиляди души.и практически нямат шанс за финансиране. Тя обаче бе песимист, че в следващите 2 години в сектор изграждане на канализации за малките населени места нещо ще се промени.
От Общината в Казанлък заявиха, че продължават да търсят и други варианти за финансиране изграждането на канализации за тези населени места. Има готов идеен проект за канализация на гр. Крън и селата Енина, Копринка и Бузовград.


Именно липсваща канализация и проблем с подпочвените води стана повод преди седмица за наводнени къщи и мазета в западния край на град Крън.